Межнународният валутен фонд смята, че без това страната няма да бъде в състояние да посрещне лихвите по дълга си дори след като изискваните реформи бъдат приложени, допълва изданието, като цитира източник, близък до преговорите между Кипър и тройката кредитори /МВФ, ЕС и ЕЦБ/. Някои страни членки на ЕС споделят това мнение, но други са против тази мярка, основно защото бе обещано, когато Гърция преструктурира дълга си, че това ще бъде единствен случай. Нарушаването на това обещание ще доведе отново до загуба на доверието на пазарите в еврозоната, смята вестникът.

Противниците на тази мярка подчертават, че банките на острова държат голям размер национални облигации. Да се поиска от тях да се откажат от част от тези авоари би увеличило още повече необходимата помощ за рефинансиране на банковия сектор, което ще се отрази върху дълга на Кипър. Канцлерът Ангела Меркел не иска да се говори за отписване на дълга, макар че тя винаги е преценявала като важно МВФ да участва в плана за финансово подпомагане на Кипър, отбелязва вестникът.

Според работна хипотеза Русия би могла да отпусне 5 милиарда евро на МВФ, който да ги прехвърли на Кипър. Много руски граждани имат значителни авоари в кипърски банки. В края на ноември тройката обяви, че е провела ползотворни обсъждания с кипърското правителство, което преценява, че се нуждае от 17 милиарда евро за период от четири години, за да закрепи своята икономика и банките си.