По време на земеделска конференция в Северна Италия, Монти заяви: „Няколко месеца, само няколко месеца, се надявам, че остават, преди да видим явни знаци на възстановяване“.

Италия е в рецесия от средата на годината, като мерките на икономии, предприети от правителството на Монти, с цел намаляване на задлъжнялостта и дефицита, тежат над икономиката й. Сред мерките бе и реформата в песионната система и намаляване на държавни разходи. Безработицата в страната нарасна до рекордни измерения, откакто националната статистика започна да я следи на месечна база през 2004 година, а профсъюзите влязоха в сериозни спорове с големите компании за затварянето на заводи и съкращаване на работна ръка.

Монти защити мерките на икономии и заяви, че вярва, че правителството му ще бъде запомнено като това, което е павирало пътя за изваждане на Италия от дълбоката икономическа криза, без да се налага да се търси външна помощ. Надявам се един ден да можем да кажем, че благодарение на нас, Италия не бе колонизирана от Европа и запази достойния си суверенитет, във все по-интегриращата се Европа“, заяви той.

Изказването му дойде в момент, когато хиляди профсъюзни работници протестираха в Рим срещу правителствените планове за съкращения и нарастващата безработица, като по време на митинга профсъюзният лидер Сузана Карузо заяви, че мерките на икономии са се провалили. Монти замени премиера Берлускони миналия ноември, в момент когато доходностите по италианския дълг всеки ден чупеха рекорди, а страната бе близо до дългова катастрофа, подобна на гръцката.

Миналата седмица италианското финансово министерство набра рекордните 18 милиарда евро от пласиране на облигации, а министърът на икономиката Виторио Грили заяви, че това е явен знак за обрат на пазарите по отношение на виждането им за италианския дълг.