Това ще стане, ако премиерът Дейвид Камерън продължи да настоява, че ще наложи вето на всяка договореност с изключение на тоталното замразяване на разходите, пише „Файненшъл таймс”, цитиран от "Фокус".

Ангела Меркел, германският канцлер, не вярва, че има смисъл срещата за съгласуване на седемгодишната рамка за разходите на ЕС да бъде проведена, ако Великобритания възнамерява да наложи вето на всяко споразумение, казаха източници, близки до преговорите. Меркел полага усилия да убеди Камерън да подкрепи германския компромис, който ще ограничи разходите на ЕС на 1% от европейския БВП.

Европейската комисия предложи сума, надхвърляща 1 трилион евро за периода от 2014 до 2020 година, или 1.1% от европейския БВП. След срещата на европейските лидери от миналата седмица Камерън обяви готовността си да наложи вето на всяка договореност, която включва увеличение в разходите на ЕС.

„Ако няма споразумение, което е добро за Великобритания, няма да има споразумение въобще”, посочи той. „Не може европейските разходи да се покачват повече и повече, когато трябва да взимаме трудни решения в толкова много различни сфери”, подчерта премиерът.