Ние изминахме 90 процента от пътя за отпускането на транша от заема, ние стигнахме почти до края и сега трябва да се дадат всички отговори на нерешените още въпроси, заяви министър Стурнарас пред гръцкия финансов ежедневник "Имерисия". Би било прахосване на цялото това национално усилие, ако не се постигне успех, предупреди министърът, цитиран от БТА.

Стурнарас участва заедно с премиера Андонис Самарас в срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък и петък. Стурнарас води от края на юли преговори с Тройката за нови мерки за икономии за периода 2013 и 2014 г. Приемането от гръцкия парламент на тези мерки за икономии на стойност 13,5 милиарда евро е предварителното условие за отпускането на поредния транш от 31,2 милиарда евро от заема за страната. Този транш е предназначен преди всичко за рекапитализация на гръцките банки. Тези пари са от решаваща важност, за да бъде задвижена отново икономиката и да се посрещнат редовните разходи (за пенсии и заплати), заяви от своя страна Симос Кедикоглу, говорител на правителството в интервю за държавната телевизия Нет.

Самарас изрази вчера увереност в Брюксел за отпускането на транша от заема за страната до края на ноември и за приемането от парламента на новите мерки за икономии, като припомни, че страната разполага с достатъчно средства само до 16 ноември. Той приветства положителната декларация за Гърция на лидерите от еврозоната, които похвалиха напредъка на Атина при реализиране на нейната програма за фискална консолидация. Представителите на Тройката отпътуваха от Атина в сряда, но техните технически екипи са останали в гръцката столица за уреждане на нерешените още въпроси, е посочил източник от гръцкото финансово министерство.