На Българската фондова борса ще бъдат предложени 63 624 акции от "ЧЕЗ Разпределение България" и 1650 книжа на "ЧЕЗ Електро България". Инвестиционен посредник по сделките е Централна кооперативна банка. Продажбите на двете дружества става през Държавната консолидационна компания (ДКК), което означава, че парите от тях няма да отидат в Сребърния фонд за пенсионната система. По закон в него постъпват всички пари от раздържавяване, но с ДДК това правило се заобикаля.

Двете дружества на ЧЕЗ обслужват Западна България и са най-големи електроразпределителни компании у нас. Очакванията са държавата да получи от продажбата на дяловете си около 100 млн. лв.

Почти всички акции на ЕВН България, предложени на БФБ София бяха продадени на търг миналата година при цени значително надвишаващи минималните. Основният купувач бе фирмата майка EVN AG. За приватизация бяха пуснати 113 718 държавни акции в дружествата на ЕВН България (62 106 в ЕВН Електроснабдяване и 61 612 в ЕВН Електроразпределение, или по 33% от капитала). Продадени бяха 112 795 акции. Малко по късно от EVN направи публично рпредложение към останалите акционери и увеличи дела си на 100%.
Общата сума за всички закупени от EVN акции е близо 90 милиона лева.

Вероятно това ще стане и с "Енерго-про", макар засега мажоритарният акционер да казва, че в близките месеци търгово няма да има. При предлагането на дружествата от Североизточна България интересът беше по-слаб и няма данни да са участвали големи институционални инвеститори като пенсионните фондове.