Вчера стана ясно, че задължение за декларирането им ще има за всички българи, които получават доходи извън възнагражденията си по трудово правоотношение, обяви председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, цитирана от в. "Сега" и "Стандарт". 

Въвеждането на данъка бе одобрено вчера на първо четене в ресорната парламентарна комисия единствено с гласовете на ГЕРБ.

Според Менда Стоянова логиката на подаване на декларация върху получени доходи извън трудовите е те да бъдат изравнени на годишна основа от самоосигуряващите се. По тази причина според Стоянова в декларацията няма как да не фигурира и доходът от лихви.

Досега финансовото министерство обясняваше, че данъкът върху лихвите е окончателен и банките ще го удържат при всяко начисляване и ще превеждат парите накуп в НАП, за да опазят банковата тайна за наличности по сметките. Опасенията са, че при деклариране на дохода от лихвите данъчните ще могат да се ориентират косвено и за размера на депозитите.

В проекта, одобрен вчера, също пише, че данъкът е окончателен. Изравняването, което има предвид Стоянова, вероятно ще се включи като текст преди второто четене.

По принцип доходите по глава пета се облагат на годишна база, като се подава данъчна декларация, а доходите по глава шеста - с окончателен данък. Промяната в закона е въведена члез чл. 13, който описва необлагаемите доходите и от него се изключват лихвите по депозити. Също така  в чл. 38, който е в глава шеста, се добавя, че те се облагат с окончателен данък. В същото време в чл. 35, който е в глава пета,  се предвижда промяна, така че необлагаемите до момента  лихви по чл. 38 няма да се облагат по данъчна декларация.