Това съобщиха ИТАР-ТАСС и гръцката агенция АНА-МПА, цитирани от БТА. Ние направихме много, но виждаме, че пред нас има все още дълъг път, ще направим всичко необходимо, за да доведем Гърция до върха на европейската конкурентноспособност и за да я превърнем в пример за демократично общество с с модерна икономика, добави Самарас и подчерта, че ако Гърция успее да се справи, тогава цяла Европа ще може да излезе по-силна от кризата. Гръцкото правителство се надява на позитивни реакции от страна на европейските лидери след положителните оценки на резултатите от намиращите се пред приключване преговори на Атина с Тройката международни кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ, дадени от ръководителя на мисията на МВФ Пол Томсън.
Той заяви, че двете страни са се договорили по "повечето въпроси" и че по малкото въпроси, които остават, очаква да бъдат намерени решения, така че да се открие пътят на Гърция към получаване на крайно необходимия за страната транш от 31,5 млрд. евро.
Днешната Брюкселска среща протича на фона на мощни демонстрации в Атина, в които участват десетки хиляди, протестиращи срещу новите мерки за жестоки икономии в размер на 13,5 млрд. евро, които правителството обещава да реализира в следващите две години за намаляване на бюджетния дефицит под натиск на международните кредитори.
Мерките са условие, за да може Гърция да получи следващия транш. Участниците в демонстрациите наричат преговорите с Тройката "театър" и "фарс", като обвиняват за тях управляващата коалиция в Атина, както и външните кредитори в опит да унищожат последните социални завоевания на работещите в страната.
По-рано германският канцлер Ангела Меркел разкритикува бавния ход на реформите в Гърция, но се обяви за еврозона, включваща и закъсалата държава.
Гърция най-вероятно ще фалира отново, прогнозира междувременно анализаторът на международната рейтингова агенция Стандарт енд Пуърс (Standard & Poor's) за Европа, Близкия изток и Африка, цитиран от гръцкия в. "Етнос". Американският в. "Уолстрийт джърнъл" пише, че според Мориц Кремер "опасността от фалит на икономиките от еврозоната, които са изправени пред преструктуриране, като Испания, Италия и Ирландия, е доста ниска".