България остана единствената държава в ЕС, която не облага тези лихви, посочи той. По думите приходите в бюджета от тези лихви ще бъдат около 120 млн. лева, но целта с въвеждането на този налог е да има справедливост , а не толкова финансов ефект.

Идеята за данък стана известна още на 20 септември. Тогава финансовото министерство отрече да има подобно намерение, но по-късно зам-министър Владислав Горанов го подкрепи. Според него на този данък не трябва да се гледа като извънреден, а като на нормално облатате на всеки доход, какъвто е заплатата, наема и др. Според бившия социален министър Иван Нейков обаче тези доходи вече са обложени, тъй като са вече получени приходи, върху които е платен налог. Според анализатори целта на този данък е част от депозитите да излязат от банките и да стимулират потреблението.

Само преди дни стана ясно, че българското население и фирмите са поставили нов рекорд в спестяванията, като през август те са достигнали 34,5 млрд. лева. В България под 10 на сто от населението има депозити над 20 000 лева. Средният данък за тези лица ще бъде около 80 лева на година.

Според Дянков целта е не толкова свързана с фискалния ефект, колкото да се възстанови равнопоставеността между хората. Ако някой има 50 милиона лева в банкови депозити, ще плаща повече от лихвите, които е получил, но така е справедливо, заяви още той, цитиран от БГНЕС.

"Доходите от депозити е типичен за по-богатите. Така, някой, който получава минималната работна заплата плаща данък, а тези, които са по-богати и си държат парите в банки не плащат такъв", коментира финансовият министър. "Една група хора, богати хора имат доход, който не е облаган, което за мен е странно", коментира още Дянков. На въпрос дали този нов данък няма да се отрази на стабилността на банковата система, финансовият министър заяви, че "банковата система има огромен ресурс, като всеки месец този ресурс се увеличава с около половин милиард лева".

Правителството направи много да вдигне заплатите в държавната администрация, каза още вицепремиерът. Парите за майчинство през първата година на майчинството се получават върху тези нови, по-високи заплати. Така отговори министър Дянков на въпрос, защо не се увеличат парите за майчинство. Дянков каза, че е против даването на Коледни надбавки на пенсионерите.