В настоящия момент България няма да се присъедини към единното валутно пространство, въпреки че посреща критериите за това, според българския финансов министър Симеон Дянков.

Дянков също така заяви в разговор с германското издание, че България не би приела въвеждане на еврооблигациите. Той обясни изявлението си с планираните промени на правилата в еврозоната. „Искаме да знаем как ще изглеждат тези правила и дали те са в наша полза или са в полза най-вече на силно задлъжнели страни”, заяви Дянков.

България е още един пример за това как дълговата криза и дискусията за по-силна икономическа и политическа интеграция на страните на ЕС, плаши страните-членки, които всъщност ще бъдат задължени от договорите на ЕС да се присъединят към еврозоната. Полша се бави с присъединяването си, а Швеция до момента отказва да дискутира въпроса.

В същото време Германският вицеканцлер и министър на икономиката Филип Рьослер постави под съмнение дали Гърция може да изпълни условията, за да продължи да получава международна финансова помощ. Според него възможността Гърция да напусне еврозоната вече не е толкова плашеща, пише вестник „Катимерини”.

Думите на германския министър на икономиката идват в момент, когато международните експерти оценяват дали Атина е извършила достатъчно реформи и бюджетни съкращения, за да получи още помощ. В интервю за телевизия А Ер Де Рьослер посочи, че е повече от скептично настроен и няма да има нови плащания за Гърция, ако не изпълни условията.