Финансовият министър Симеон Дянков заяви по време на парламентарния контрол, че България ще влезе в чакалнята на еврозоната ERM-II, когато социалисти не са я управлявали достатъчно дълго време, за да може да покаже на какво е способна. Дянков изброи банкрутиралите през последните три години държави в ЕС - Гърция, Португалия, Испания, Кипър, Ирландия, както и Словения - следващата държава в доста лошо по думите на министъра положение. Въпросът е кой ги управляваше по време преди влизането в кризата - социалисти, социалисти, социалисти,заяви вицепремиерът.

Тоя обяви още, че България заедно със Швеция са единствените държави в ЕС с балансиран бюджет. От 2009 г. насам всяка година приходите и от митници, и от
НАП растат всяка година и към средата на тази година страната има не само балансиран бюджет, но дори имаме малък излишък, каза Дянков.

По данни на Евростат три държави са приключили с излишък 2011 г. - Швеция, Естония и Унгария.

В реплика предшественикът му Пламен Орешарски обясни, че за три години Дянков е имал достатъчно време да научи разликата между критерии за еврозоната и за чакалня на еврозоната.