Стотици хиляди хора излязоха по улиците на 80 испански града, за да протестират срещу поредните одобрени от правителството мерки за икономии, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Пакетът от мерки за икономии на стойност 65 милиарда евро (80 милиарда долара) включва повишаване на данък добавена стойност, премахване на коледните премии за държавните служители и на данъчните облекчения за притежателите на ипотеки, намаляване на помощите за безработни и орязване на бюджета за министерствата.

Управляващата Народна партия използва мнозинството си в парламента, за да прокара мерките, които включват повишаване на данъците и намаляване на заплатите. Демонстранти се стекоха на главния мадридски площад "Пуерта дел сол" и пред парламента, където полицията беше разположила значителни сили и поставила заграждения като предпазна мярка в случай на прояви на насилие. Масови протести имаше също в Барселона и Билбао. Според в. "Паис" в демонстрациите в Мадрид са участвали над 100 000 души.

Испания преживява втора рецесия през последните три години и има опасност да изпадне в нужда от спасяване, подобно на Гърция, Ирландия и Португалия, отбелязва Асошиейтед прес.

Осем пожарникари в малък град в Северна Испания пък изразиха несъгласието си с мерките за икономии на правителството, като позираха голи, което придава необичайна нотка на планираните за тази вечер протести в цялата страна, предаде Франс прес. При застъпването на смяна в миньорското селище Миерес в областта Астурия осемте пожарникари само с каски на главите и с ботуши излязоха от пожарната и се наредиха с лица към стената, на която висеше плакат с думите "Всички тези орязвания ни оставиха голи."

Пожарникарят Хавиер Пиера обясни, че протестът е срещу намаляването на заплатите и премахването на коледните премии. Той отбеляза, че един пожарникар тук получава 1500-1550 евро средно и след първите орязвания през юни 2010 година пожарникарската заплата е намаляла с 200 евро.