Парите са нужни на коалиционното правителство в Атина, за да изплати облигации на обща стойност 3,1 млрд. евро, държани от Европейската централна банка, чийто падеж изтича на 20 август.
Освен за погасяване на облигации, заемът ще се използва и за плащания по лихвите на дългови ценни книжа в размер на 600 млн. евро, а също така и за покриване на вътрешни финансови нужди.
Тройката международни кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ, които в края на този месец се очаква да решат дали да продължат да изплащат траншовете на Атина по втората спасителна програма на стойност 130 млрд. евро заради трудностите да се приложат нови икономии, заявиха, че на сегашния етап би било нереално финансовите министри от еврозоната да се съгласят на такъв извънреден заем за Гърция.
Те поясняват, че финансовата инжекция би могла да бъде реализирана, след като Гърция предприеме конкретни стъпки за реализиране на исканите от нея икономии. Новите мерки за икономии трябва да бъдат представени следващата седмица пред инспекторите на тройката.
Членовете на гръцкия кабинет и висши държавни служители днес се съвещават и търсят начини да свият държавните разходи. Новите мерки за икономии в размер на 11,5 млрд. евро трябва да бъдат изпълнени до края на 2014 г.
Тройката вече врътна кранчето на Гърция и спря текущите плащания по втората спасителна програма на страната. От предстоящата й мисия ще зависи дали международните кредитори ще продължат да оказват финансова помощ на Гърция или ще я оставят да фалира.