Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС), подпомагащ еврозоната, днес за първи път пласира дългови книжа при отрицателна лихва, като падежът на облигациите е след шест месеца. Това сочат публикувани днес данни на германската централна банка, която ръководи тези операции, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

От шестмесечните облигации ЕФФС е събрал близо 1,5 милиарда евро при отрицателна лихва от минус 0,0113 на сто - признак за "глад" сред инвеститорите, които избират да понесат известни загуби, за да купят дадени книжа. Фондът е получил оферти на обща стойност 4,4 милиарда евро. За първи път от създаването на ЕФФС е отчетена отрицателна лихва.

На 19 юни фондът привлече 1,5 милиарда евро от шестемсечни облигации при лихва от 0,1421 процента - по-ниска спрямо предишната такава операция, припомня АФП. Отрицателната лихва означава, че инвеститорите са съгласни при настъпване на падежа да им бъде върната по-малка сума от отпуснатата на емитентна на облигациите.

Фондът привлича пари от пазара на облигации при ниски лихвени проценти благодарение на гаранциите, дадени от страните в еврозоната. След това ги отпуска на затруднените държави от региона, които вече не са в състояние да се финансират пряко от пазарите при поносими лихви, Засегнатите страни са Гърция, Ирландия и Португалия, а скоро и испанските банки, посочва АФП.