Фич потвърди и краткосрочния рейтинг "F3", както и таванът за страната - "ВВВ+". Потвърждението отразява успешната фискална консолидация на страната, стабилната парична политика и ребалансирането на икономиката.

Растежът обаче остава слаб по стандартите за категорията "ВВВ", а опасността от "заразяване" при засилване на кризата в еврозоната по търговските и финансовите канали остава осезаема, предотвратявайки повишаване на рейтинга в момента.

Фич прогнозира растеж на българската икономика от 0,9 процента през 2012 година.
Според агенцията нарастването ще бъде движено от вътрешното търсене, като повишеното усвояване на европейски фондове насърчава инвестициите в държавния и частния сектор, и ще се разчита по-малко на износа, тъй като кризата в еврозоната продължава.

Според основния сценарий на Фич, при който Гърция не напуска еврозоната, агенцията очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на България да нарасне с 1,9 процента и с 2,5 процента съответно през 2013 и 2014 година. България е особено уязвима на продължаващата криза в еврозоната по финансов път заради значителната (21 процента от всички активи), макар и намаляваща, роля на подразделенията на гръцки банки в българския банков сектор.

Фич очаква целевият бюджетен дефицит от 1,6 процента от БВП за 2012 година да бъде постигнат, главно благодарение на успешния контрол на разходите. Структурни слабости влияят върху рейтинга на България. Това включва нисък БВП на глава от населението (най-нисък в ЕС), както и необходимостта от структурни икономически реформи за намаляване на високата безработица и повишаване на качеството на местния пазар на труда, според агенцията.