Разходите се налагат, за да може Гърция да продължи да получава финансови инжекции от втория спасителен пакет, договорен с ЕС и МВФ м размер на 130 млрд. евро. Исканите от тройката международни кредитори икономии са в размер на 11,5 милиарда евро през 2013 и 2014 година. В медиите се спряга и цифрата 11,7 млрд. евро.

Според правителствени източници гневът на премиера идвал от факта, че редица министри в неговия кабинет били под въздействието на синдикатите, които се противопоставят на тези съкращения, съобщава гръцкият сайт Ин нюз, цитиран от БТА. . Досега са осигурени икономии само за 5,58 млрд. евро. От финансовото министерство се опасяват, че ако отново не бъдат орязани заплати и пенсии, няма да могат да бъдат събрани тези средства.

Първоначалната идея на правителството бе да не се пипат всички заплати и пенсии, а само най-високите, и да се предприемат усилия за свиване на държавния сектор, но без да се стига до уволнения. Очевидно е обаче, че те не са достатъчни, пишат изданията.

Министърът на финансите Янис Стурнарас продължава преговорите с колегите си от кабинета,  за да се задоволят чуждестранните кредитори на Гърция, пише вестник „Катимерини”, цитиран от агенция "Фокус".

Очаква се да бъдат орязани високите пенсии от над 2400 евро и заплатите на висшите държавни служители, а също така и да се въведе единна схема, по която ще се плащат заплатите на работещите в държавните предприятия, заети в сферата на услугите, според вестника. Преценява се, че от орязването на високите пенсии в бюджета ще влязат един милиард евро.