Рейтингът на седем институции се понижава с една степен, а на шест - с две степени. Рейтингите на дългосрочните депозити и дълга на Интеса Санпаоло и на Уникредит са намалени от А3 на Baa2.
В петък Мудис понижи рейтинга на суверенния дълг на Италия от A3 на Baa2, две нива над така наречения статус боклук. В съобщението на рейтинговата агенция се казва, че понижаването на оценките е следствие от "отслабването на кредитния профил на италианското правителство".
Според Мудис рисковете, пред които е изправена Италия, са засилени от крехкото доверие на пазарите и от финансовите проблеми на Гърция и Испания, предаде Асошиейтед прес.
Рейтинговата агенция е обезпокоени и от намалялото желание на чужди инвеститори да купуват италиански облигации.
Асошиейтед прес дава списък на банките с понижен рейтинг: UniCredit и UniCredit Leasing; Intesa Sanpaolo; Banca Carafirenze; Banca IMI; Banca Monte Parma; Cassa di Risparmio di Parma e Piacenza; Banca Popolare Friuladria; Banca Carige; Credito Emiliano; GE Capital SpA; Cassa Depositi e Prestiti; Istituto Servizi Mercato Agricolo Alimentare.
Преди седмица италианският премиер Марио Монти не отхвърли възможността един ден Рим да потърси помощ от спасителния фонд на еврозоната, за да свали своите разходи по заеми.