8 нови плодове и зеленчуци от 15 български производители стават част от най-силната българска собствена марка "Брей!". Сред новите попълнения на портфолиото на марката от тази седмица са розови домати, краставици, айсберг, малини, ягоди и боровинки, а към тях ще бъдат добавени още сезонни артикули. Общият брой на артикулите - плодове и зеленчуци става над 15, като до края на годината ритейлърът планира да увеличи броя им до 20. Това обявиха от Kaufland България по време на третата публична дискусия "Нека поговорим за качеството на храната", посветена на качеството на плодовете и зеленчуците, на която специален гост беше доц. д-р Атанас Савов, декан на Факултет по агрономство в Аграрен университет - гр. Пловдив. Модератор на събитието беше дългогодишният журналист и експерт по темите, свързани с качеството - Биляна Гавазова.

снимка: Kaufland

"Брей!" е гаранция за качество "от българи за българи"

"Българският потребител търси и предпочита качествена родна храна. "Брей!" е нашият отговор - собствената ни родна марка всъщност е въплъщение на нашата гаранция за качество с печат "от българи за българи". Това е уникална селекция от над 110 български продукта, произвеждани на родна земя и създадени за родната трапеза. Изборът на продуктите кореспондира изцяло с изконните вкусове на българина, които неизменно присъстват на трапезата ни. Това е и принципът, на който избрахме новите плодове и зеленчуци - доматът и краставицата са най-търсените зеленчуци у нас", подчерта по време на събитието Иван Чернев, главен изпълнителен директор на Kaufland България.

Всеки един от плодовете и зеленчуците под марката "Брей!" е с гарантиран български произход и сертификати за качество, включително и международния сертификат GLOBAL G.A.P. В допълнение производителите покриват изискванията на социално-отговорния сертификат GRASP, а 100% от артикулите се тестват в независими лаборатории. Сортовете се подбират чрез множество селекции, при които само най-вкусните и най-познатите на клиента са обект на производство под марката "Брей!". На етикета им е указан и района на производство.

снимка: Kaufland

Продукцията "Брей!" е резултат от уникалната програма на ритейлъра за Договорно изкупуване на българска продукция. От старта на й през 2019 до момента броят производители по нея се е увеличил с 50%, както и броят артикули, които те доставят в хипермаркетите на веригата. Стойността на българските плодове и зеленчуци, изкупени от Kaufland България през изминалата година надхвърля 68 млн. лв., като почти половината от тях са по програмата за Договорно изкупуване. Плановете на веригата включват стойността на изкупената българска продукция да достигне 77 млн. лв. до края на 2023.

снимка: Kaufland

Как гарантираме качеството:

"Дългосрочните партньорски отношения с доставчиците и проследяването на процесите от семето до рафта гарантират високото качество на продукцията, достигнала до хипермаркетите за продажба. За да гарантира качеството на плодовете и зеленчуците в хипермаркетите си, компанията прилага строг контрол на няколко нива. Ритейлърът прилага стандарт за контрол на пестицидите, който е по-висок от изискванията на ЕС. Контролът се осъществява чрез ежеседмични лабораторни тестове, проведени в независими лаборатории. В обхвата им влизат 100% от артикулите.", отбеляза Иван Иванов, ръководител направление "Плодове, зеленчуци и цветя" в Kaufland България. От началото на 2023 г. ритейлърът е инвестирал над 300 000 лв. в контрол на качеството на продуктите, предлагани в магазинната мрежа.

В допълнение към това се осъществява ежедневен контрол на стоката, при прием на плодовете и зеленчуците в Централния склад на Kaufland за наличие на пестициди, прогресивни и непрогресивни дефекти, калибър, проверки на етикети и други белези на продукцията в зависимост от спецификацията им. Само плодовете и зеленчуците, които отговарят на изискванията достигат до хипермаркетите на ритейлъра.

Как се разпознават качествените плодове и зеленчуци:

"Нуждата от консумация на пресни плодове и зеленчуци и ползите им за човешкия организъм са неоспорими, а за да бъдат определени като качествени, трябва да отговарят на множество изисквания, сред които основните са генетичния им потенциал и проявата му - "фенотип", както и специфичните условията при отглеждането им", отбеляза доц. д-р Атанас Савов, декан на Факултет по агрономство в Аграрен университет - гр. Пловдив. За да могат да бъдат определени като качествени, те трябва да бъдат:

  • от чисти семена без наличие на ГМО;
  • чисти от нитрати и пестициди;
  • имат добър вкус и мирис;
  • трябва да са свежи;
  • да нямат наранявания.

Факторите, които влияят на качеството са абиотични - светлина, влага, топлина и хранителни вещества, и биотични - плевели болести, вредители и физиологични процеси, отбеляза още доц. Савов.

Ангажиментът на Kaufland България за обезпечаване качеството на предлаганите стоки и услуги е част от философията на компанията. През януари тази година компанията стартира серия от публични дискусии, посветени на качеството на храната "Да поговорим за качеството на храната", насочени към предоставяне на експертна информация, свързана с проследяване на качеството на отделни продуктови групи.

 

* съдържание на Kaufland