Минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност в държавната администрация от 1 януари догодина окончателно ще е 560 лв. Това записаха депутатите с приети на второ четене текстове от закона за държавния бюджет за догодина.

Не бе прието предложението на БСП минималното месечно трудово възнаграждение да бъде 640 лв.

Базата за определяне размера на основната месечна заплата за най-ниската длъжност по Закона за отбраната и за МВР /по членове от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, от закона за ДАНС, за НСО, Държавна агенция "Разузнаване"/ е 380 лв. от 1 януари 2019 г.

Обща годишна квота за предоставяне на ваучери за храна от 320 млн. лв., одобри парламентът. НС отхвърли предложението на левицата за 360 млн.лв.

Георги Гьоков от БСП подчерта, че ваучерите са добър инструмент за мотивация и задържане на персонала, неизбежна част от социалните пакети, като в същото време интересът към този начин за допълнително стимулиране се разширява. Няма да струва много на държавния бюджет, призова той мнозинството да подкрепи идеята на социалистите.

Депутатите определиха също 84 млн.лв. за общия размер на сумата, подлежаща за възстановяване на земеделските стопани от акциза за газьола, съгласно Закона за подпомагане на земеделските производители.

Не бе прието искането на ДПС за завишаване на средствата с 10 млн.лв.