Зеленият водород може да се утвърди като лидер в енергийния сектор без необходимост от държавни субсидии - стига да има равни условия с конкуриращи се други беземисионни енергийни източници. Това заявиха лидери от индустрията по време на глобалната конференция CeraWeek.

Населението на развитите държави, което е все по-фокусирано върху безвъглеродната енергетика, ще бъде готово да плаща премията, свързана със зеления водород, докато се създават икономии от мащаба, смята Сейфи Гасеми, председател, президент и главен изпълнителен директор на Air Products & Chemicals.

Потребителското търсене бързо се насочва към устойчиви продукти, като хората са все по-готови да плащат повече за зелени продукти, от биологични храни до билети за круизни кораби, които нямат въглероден отпечатък, отбеляза той.

Налагащото се мнение, особено сред младите е, че това е много по-важно от правителствените политики. "Не вярвам много в държавните субсидии. Тези неща идват и си отиват", каза още Гасеми, отбелязвайки, че тези политики често водят до "дребни проекти" за около 10-20 тона/годишно. "Тези проекти са нищо, те не успяват дори да се усетят на пазара", подчерта експертът.

Гасеми вижда отношението към зеления водород в различни географски групи като Европа и някои щати като Калифорния, които водят технологичния напредък. "Хората просто искат да премахнат въглеводородите и затова ще се фокусират върху зеления водород", казва той и е убеден, че ще има търсене на син водород в "следващия политико-географски транш". В останалата част на света все още ще се търси и сивия водород (произведен по конвенционален способ с отделяне на вредни емисии).

Хетерогенно търсене

Азия може би представлява най-ясния пример за това как се развиват нагласите към създаването и използването на водорода. Търсенето на различните видове водород е "доста хетерогенно" в региона, отбеляза Йохен Айкхолт, член на изпълнителния съвет на Siemens Energy. От една страна има държави, които инсталират нови централи, работещи с въглища - което показва липса на желание да се плати зеления данък за подкрепа. Докато има и "перспективни икономики и общества" като Япония и Сингапур. "За нас светът е разнороден (в Азия). Виждаме огромно търсене", допълни експертът.

"Може би по-консервативните страни и общества, където въглищата все още се използват, всъщност виждаме признаци за промяна в тенденцията и за все по-голямо използване на водород. И това търсене е в още в по-светлите цветове - син или зелен водород", отбелязва Айкхолт. Според него, има "огромен брой проекти, които се разработват и подкрепят от Европейския съюз" като се забелязва и сериозно "развитие към тези нови технологии".

"Синият водород, ние вярваме, ще играе голяма роля ... Зеленият водород, от наша гледна точка, ще се използва при промишлени проекти на различни нива, (и) наистина следва крива на експоненциален растеж", уточнява представителят на Siemens Energy.

3e-news.net