Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изразяват искреното си възмущение от увеличението на ДДС за слабоалкохолните напитки от 9 на 20 на сто, съобщиха от организациите. Според тях това е целенасочен удар върху бранша и българския туризъм.

Сред антиинфлационните мерки мерки, предложени от управляващата коалиция, е и тази: намаляване на ДДС до ставка нула, което ще бъде компенсирано с възтановяване на 20-процентната ставка за виното и бирата, намалена до 9 на сто заради пандемията и в подкрепа на ресторантьорите. 

"Въпреки толерантността, проявена от сектор "Туризъм", и търпението, с което отменихме участието си в протестите, за да чуем така очаквания пакет от икономически мерки, управлението ни "награди" с поредния удар върху така или иначе най-трудно възстановяващия се от пандемията бизнес", посочват от организациите. Те отчитат като грешка, че са се предоверили на правителството, че ще има икономически мерки, които ще ги подпомогнат. "Нашето доверие приключи!", категорични са от БАЗ и СЗБ.