Завършена е линейната част на газопровода "Балкански поток" (продължение на "Турски поток") от Турция до Унгария. Това обяви в неделя генералният директор на компанията "Сърбиягаз" (Serbijagas) Душан Баятович по време на церемонията по свързване на тръбата на границата на Сърбия и Унгария, предаде ТАСС.

"На практика това (съединяването на тръбите на границата) означава, че цялата линейна част от крайбрежието на Турция през териториите на Турция, България, Сърбия и днес тук, на входа на Унгария, е завършена. Газовите мощности, които на изхода от Черно море възлизат на 15,75 милиарда кубически метра, могат да бъдат използвани практически в цяла Централна Европа", заяви Баятович.

На свой ред ръководителят на унгарската компания оператор на газопреносни системи ФГСЗ (FGSZ) Ференц Соболч добави: "Това означава, че ние виждаме края на този проект и скоро ще започне снабдяването с газ", цитира го националната сръбска телевизия.

На 4 юни унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че Будапеща ще започне да внася газ през сръбското направление на газопровода до края на годината. По-рано унгарските власти и руската компания "Газпром" (Gazprom) постигнаха предварително споразумение за доставки на газ за 15 години по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Сделката може да влезе в сила на 1 октомври, когато приключва старото споразумение. През юни миналата година Унгария се договори с "Газпром" за доставки от октомври 2020 до октомври 2021 г. на 4,2 милиарда кубически метра газ.

Маршрут и планирани количества по проекта

Карта: "Комерсант"

Сръбският президент Александър Вучич даде старт на строителството на газопровода "Балкански поток" в своята страна на 1 януари. Той каза, че цената на газа от новия тръбопровод ще бъде 155 долара за 1000 кубически метра, докато по-рано същият обем струваше на Белград 240 долара.

Преминаващият през територията на Сърбия участък представлява продължение на една от двете линии на открития на 8 януари 2020 г. "Турски поток", по който руски газ се предвижда да стига до Турция, а след това към България, Сърбия и Унгария. Дължината на участъка е 403 км, а проектната мощност - 13,9 милиарда кубически метра годишно.