Президентът Румен Радев заяви, че ще се направи всичко възможно, за да се проверят твърденията, че проектът "Турски поток" е строен от беларуски компании под санкции с техника, отклонена от европроекти, съобщи БНР.

"Това са сложни механизми за проверка, защото те изискват големи екипи от хора. А всъщност това са същите хора, които са сключвали договори, които са раздавали пари, които са изготвяли техническите спецификации, които са приемали обектите за готови", заяви президентът. "Трябва да се мобилизират същите институции и контролни органи, които досега не са реагирали. Ще бъде добре, ако могат да се привлекат независими органи за проверка", добави Радев.

Преди няколко дни той отново повдигна пред журналисти темата за "Турски поток": "Защо беше мълчанието им за 3 млрд. лева за "Турски поток"? 10 години премиерът Борисов забатачи интеркоректора с Гърция и сега нямаме диверсификация", каза президентът.

В края на 2020 година в България трябваше да завърши строителството на газопровода, който свързва две части на "Турски поток" (наречен по-късно "Балкански") - тази на територията на Турция и тази на територията на Сърбия. По него Русия ще може да изнася природен газ по дъното на Черно море, а после - през Турция, България и Сърбия - към Централна и Западна Европа. Българската държава осигурява почти 3 млрд. лева, с които плаща за построяването на газопровода, по който руската компания "Газпром" ще изнася газ за Европа.

Идеята на Русия да заобиколи Украйна и да пренася газ през Черно море към Централна и Западна Европа е стара. Преди повече от 10 години България започна активна работа с РФ по строителството на "Южен поток", който отново трябваше да пренася руски газ от брега на Черно море до Сърбия. Разликата е, че сега тръбата първо достига турския бряг, а след това влиза в България.

През 2014 г. обаче Европейската комисия каза, че проектът противоречи на европейските правила, според които не може едни и същи фирми да контролират и добива, и транспорта, и доставката на газ. През декември същата година Владимир Путин обяви от Истанбул край на проекта и заедно с колегата си Реджеп Тайип Ердоган дадоха името на новия поток - "Турски".