В заявлението, подадено в Комисията за енергийно водно регулиране (КЕВР) на 11 май, "Булгаргаз" иска повишение на цената на природния газ с 13 процента, спрямо цените през май, или 42,54 лв. за MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това стана ясно по време на днешното обсъждане на цената на синьото гориво в КЕВР. Да припомним, че за настоящия месец май цената беше увеличена с 13.6 на сто до 37.71 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или в номинално изражение увеличението на цената на синьото гориво ще е с 4.83 лв. за MWh.

Първоначалната прогноза на "Булгаргаз", обявена през април, бе за цена на природния газ през юни от 35.74 лв. (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

"Искам да отбележа, че цените на европейските газови пазари продължават да се повишават спрямо тези от предходните месеци, което се дължи на ниските нива на запаси в газохранилищата, изоставането с нагнетяването спрямо предходните години. Цените на газа на европейските пазари са се повишили с над 22 процента само за периода от 30 април до днес. Това повишение на цените на газовите пазари вероятно ще намери отражение и в коригираното заявление, което "Булгаргаз" ще внесе на 1 юни", каза по време на обсъждането изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Той предупреди също така и за предстоящите ремонтни дейности по газопровода "Турски поток" през юни, и информира за преговорите, които се водят с "Газпром" за осъществяване на доставките по алтернативното трасе на Трансбалкански поток.

"Предстоят ремонтни дейности на газопровода "Турски поток" за периода 22 - 29 юни. Това означава, че ремонтните дейности ще доведат до прекъсване на доставките за период от 7 дни за Гърция, Северна Македония, Сърбия, Турция, Румъния и България, което съответно ще доведе до недостиг на природен газ на тези пазари", каза Николай Павлов. Той увери, че "Булгаргаз" полага всички усилия да осигури и ще осигури природен газ за този период.

"Повече от месец се водят преговори с "Газпром". Доставките на природен газ за този 7-дневен срок на ремонтните дейности да бъдат извършвани по алтернативно трасе през Украйна и Румъния, през което се извършваха доставките до България до края на 2019 година", посочи Павлов и припомни, че това трасе е използвано за осигуряване на доставките по време на ремонтните дейности на "Турски поток" през миналата 2020 година.

По думите на Павлов, няма правни и технически пречки доставките да се извършват по алтернативното трасе, но преговорите все още не са финализирани. Изпълнителният директор на "Булгаргаз" подчерта, че се очаква този въпрос да бъде решен най-късно до края на седмицата. По думите му, въпросът е отнесен и до изпълнителната власт на руската страна, тъй като очевидно там "такива въпроси не се взимат само на ниво търговски дружества".

Изпълнителният директор на газовото дружество увери, че се водят преговори и с други доставчици на приемливи цени, но според думите му "вероятно те ще се отразят в цената на газа през юни като повишение, тъй като се очаква те да бъдат доставени на спот цени".

"Какво ще бъде отражението им върху цената към този момент не може да калкулираме, тъй като преговорите не са приключили", допълни Павлов.

"Ремонтните дейности на "Турски поток" ще се извършват на територията на Турция", уточни Павлов в отговор на питане на председателя на КЕВР Иван Иванов, който в този смисъл напомни, че от "Газпром" по договор са задължени да изпълнят доставките си.

Закритото заседание на КЕВР, на което ще бъде взето решение за цената на природния газ за следващия месец ще се проведе на 1 юни 2021 г.

3e-news.net