С всяка изминала година броят на българите, които живеят и работят във Великобритания, расте. Тази година обаче животът им там може да се промени, ако Островът напусне Европейския съюз без ясни правила. 

Българското министерство на социалните дейности ще направи пореден опит да върне нашенците в родината с апетитни работни места тук. На тези, които не се изкушат, ще им бъде обяснено как да направят престоя си в Кралството по-лек. На 9 март ще се проведе подобна инициатива в Лондон. 

"България в последните 2 години има позитивна тенденция на пазара на труда. Бележим ръст на доходите с около 10%. Средната работна заплата е 1200 лв. Над 6000 са студентите, които учат в чуждестранни университети. Организираме съвместни кариерни форуми с работодателски организации. Показваме реалната ситуация у нас с конкретни позиции във фирми. Нетните възнаграждения в България са не по-малко привлекателни от тези в Лондон", каза зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред телевизия "България он ер". 

По думите ѝ правителството се надява с тези инициативи да се привлекат повече млади хора в родния пазар на труда. 

"По отношение на Brexit сме решили да имаме доста информационни дни в Кралството. Ще информираме българите какво могат да направят, ако искат да се върнат или ако искат да останат. Предстоят и промени в Кодекса на труда", добави още Русинова. 

"Български кариерен форум работи по тази тема от много време. Когато учиш в чужбина губиш връзка с пазара в родината си. Ние се опитваме да поддържаме тази връзка. За студентите е интересно какви стажове могат да направят през лятото. Ще проведем кариерен форум в Германия април месец, след това в Холандия. Много от изкаралите стажове си намират работа", посочи Явор Гочев от "Български кариерен форум" .