Спешното повишаване на доходите е от жизнено значение за икономиката ни, смята вицепремиерът Томислав Дончев. На конференция на тема "Дигитализация" той отбеляза, че ниското заплащане трябва да отпадне като едно от конкурентните предимство на българският бизнес, а фирмите и държавната администрация трябва все повече да пренасят дейността си във виртуалното пространство, съобщи БНТ.

Разходите за заплати у нас са нараснали рекордно малко през изминалата 2018 г. - средно с 5,2% в сравнение с останалите европейски държави. Това показват данните на една от най-големите международни консултантски компании, представени на конференцията.

"Основната диагноза или констатация когато говорим за икономиката - настоящият икономически модел е изчерпан. В един момент ще се окаже че голяма част от съществуващите производства ще бъдат неконкурентни. По простата причина че са базирани на основното конкурентно предимство - ниска цена на труда", каза още вицепремиерът.

Освен изоставането на заплатите, международните консултанти отчитат и сериозен проблем по отношение на производителността на труда, която също у нас е ниска в сравнение с останалите страни. 

България може да добави до 8 млрд. евро допълнително към брутния си вътрешен продукт с преминаването на правителство и бизнес онлайн, показват данните на международна консултантска компания, което не само ще увеличи дела на дигиталния сектор, но също така ще гарантира и по-високоплатени работни места у нас. С дигитализацията обаче трябва да се подхожда изключително внимателно, категоричен беше вицепремиерът Томислав Дончев.