През това лято печалби реализираха само малките обекти - семейни хотели и къщи за гости, каза за БТА проф.Стоян Маринов, декан на факултета по управление в Икономическия университет във Варна и преподавател по туризъм в учебното заведение. По думите му причината е, че българите, които заради пандемията нямаха възможност да пътуват, са отсядали на такива места, а не в големите комплекси.

Като цяло това беше сезон на антитуризъм и то не само у нас, а в световен мащаб, посочи Маринов. Според него чуждестранните туристи по Черноморието са намалели с над 1 милион души в сравнение с миналата година, броят на реализираните нощувки е спаднал с около 14 милиона. В приходи това са между 800 милиона и 1 милиард евро загуби, обясни Маринов. Според него най-силен удар са понесли големите луксозни комплекси, където заетостта е достигнала едва до 50-60 процента и то само през юли и август.

Антикризисните мерки, които предприе държавата, дадоха някакъв ефект, каза още Маринов. Според него обаче има още какво да се направи в подкрепа за бранша. За пример Маринов даде екскурзоводите, които са сред най-потърпевшата гилдия, но все още няма механизъм да бъдат компенсирани.

Очаквано, договорeностите за сезон 2021 се забавят, допълни Маринов. Неговата прогноза е, че повече записвания най-вероятно ще има чак в началото на другото лято т.е. в последната минута.

На въпроса дали ще има фалити в туристическия бранш експертът посочи, че при всички случаи няма да се размине без такива, но колко ще бъдат ще стане ясно в близко бъдеще. От пазара ще отпаднат и по-малките туроператори - тези, които нямат ресурси, но пък са теглили кредити, допълни Маринов.