Липсата на основни за България пазари, като Великобритания и Русия, както и големият спад на другия основен туристически коридор - Германия, допринесоха за лошата картина на туризма у нас. Вследствие на международните рестрикции за пътувания, тази година почти единствени чужди пазари за България се оказаха Румъния, Полша, Украйна, Чехия.

Това каза Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара (БРТК), цитиран от БТА. Той заяви, че организираният туризъм е бил изключително ограничен и неговият обем през лятото бил сведен до минимум.

Това показват и данните от Летище-Бургас, които отчитат спад от около 80 процента за най-силните месеци - юли и август, а чартърни полети въобще липсваха през май и юни, посочи Иванов. По думите му това лято е било доста по-слабо за големите ни курорти Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена, но пък се наблюдавал по-силен дори от предишни години сезон за по-малките и отдалечени туристически селища, които много от туристите предпочели заради спокойствието.

Българският турист се завърна на Черноморието със сравнително къси престои. Организираният турист напълно отсъстваше и нито един туроператор - било български или чужд, не успя да изпълни заявения контингент, каза Елена Иванова от Съюза на собствениците в "Слънчев бряг".

Според Стефан Георгиев, член на Управителния съвет на БРТК, вследствие на пандемията от COVID-19 България е загубила изцяло някои от най-силните си традиционни пазари, сред които Великобритания и Скандинавия. Той цитира справка, която показвала, че тази година на Летище-Бургас не е кацнал нито един самолет от Швеция, Норвегия и Финландия, през юли е имало няколко осъществени полета от Дания.

Развитието на коронакризата провали летателните програми на туроператорите за лято 2020. Този неприятен факт, за съжаление, доведе не само до липса на туристи през това лято, но е изключително вероятно да доведе и до негативни последствия и за сезон 2021. Особено тревожно е, че чартърните програми от Великобритания и Скандинавия бяха насочени към нашите основни конкуренти Гърция, Турция и Испания, което ни поставя в доста неблагоприятна позиция при договарянето на сезон 2021, каза Георгиев.

Според туроператора Иван Кирязов България отчита това лято сто процента спад на руски туристи, 90 процента спад на туристи от Молдова и Словакия, Украйна и Чехия - 60 на сто, Полша - 50 процента. Той смята че трябва сериозно да се обърне внимание на предстоящите туристически борси, на цялостната рекламна стратегия за сезон 2021 г. като туристическа дестинация, подобряване на визовата политика за пазари Беларус и Русия.

Прогнози е трудно да се правят, но се надяваме границите за летния сезон да бъдат отворени в началото на юни и да започне възстановяването на туристическия пазар по дестинации. Може би през февруари 2021 г. ще имаме по-точна и ясна представа за състоянието на пазарите, заяви Кирязов. Негови колеги коментираха, че по отношение на туроператорската дейност е налице пълна невъзможност за работа и прогнозиране, а туроператорите, разчитащи само и единствено на изходящ туризъм, са претърпели огромни загуби и невъзможност да получат капарираните суми от своите контрагенти в чужбина.

Според експерти вътрешният туризъм се е оказал спасителен пояс, но същевременно и огромно предизвикателство. За кратко време фирмите е трябвало да пренастроят предлагането и да изготвят програми за български туристически обекти. България се е оказала труден за работа пазар по следните причини: достъпът до културно-историческите, религиозните и природни обекти е бил труден и на места невъзможен, неколкократно са били повишени входните такси за посещения на туристическите обекти, лоша поддръжка в част от тях или липса на такава, и др.

Туристическата култура на работа в България е много ниска и е необходимо да се работи в тази насока чрез семинари и обучения за новостите в туризма, смятат от бранша.

Председателят на БРТК в Бургас Иван Иванов каза, че сезон 2020 е бил сезон извън плановете, извън традицията, сезонът на незапомнения срив, на големите предизвикателства. Това е сезонът, който дори и най-големите анализатори и професионалисти не успяха да предвидят, да подредят стратегии и да приложат практики от миналото. Непредсказуемостта и динамиката наложиха да се учим в движение, да бъдем гъвкави и да оцеляваме в една нова реалност, добави той.