За няколко часа служебният министър на икономиката и индустрията Николай Стоянов е потвърдил всичките 255 чакащи разрешения за внос и износ на военна продукция към и от България. Това обяви за bTV самият той и уточни, че разрешенията са били забавени с повече от месец и половина при предходния министър Корнелия Нинова.

По-голямата част от сделките са за боеприпаси за малки оръжия, но и противотанкови безоткатни системи, ракети за военни самолети и от наземни установки, неуправляеми въздушни ракети, противотанкови мини.

Свикана днес междуведомствена комисия за експортен контрол на продукти, свързани с отбраната, е одобрила сделките. Първата ми работа беше да извикам експертите от комисията, да ги попитам проблем ли имаше, защо не сте били готови - те потвърдиха, че всичко е било готово, но по нейни указания (на бившия министър Корнелия Нинова) комисията не се е събрала, каза Николай Стоянов.

Преди дни, на 8 август, Никола Стоянов каза, че пред 230-240 преписки за оръжейни сделки за над 1 милиард лева е заложена бомба. Корнелия Нинова признала, че скоро не е провеждано заседание на Междуведомствената комисия за разрешение за износа на оръжие. Последното е било на 27 юни, като по закон следващото трябвало да е в срок от 30 дни. Още този петък ще има заседание на комисията, обеща тогава Никола Стоянов.

Сделките за износ са предимно за боеприпаси - за различни държави в Африка, Европа, част са и за Полша. Най-голямата част са за Полша, отбеляза Стоянов в петък, след заседание на комисията.

БСП отговори от името на Корнелия Нинова, че комисия не била свикана, за да не бъде обвинена, че непосредствено преди предаването на министерския пост е позволила износ за 1 милиард евро.

Новият министър изрази съмнения и за непрозрачно извършени назначения и разплащания в дружества към ведомството при управлението на Нинова. Едно от тях е "Кинтекс", където текат проверка на инспектората и разследване на ДАНС.

"Още миналата седмица, след като получих сигнали от дружествата, повиках изпълнителния директор на ДКК (Смиляна Нитова - б.р.) и я помолих, казах, пращам официални указания към вас всички назначения, уволнения и разплащания да спрат, да ми се даде една седмица да се ориентирам в ситуацията.

Разбирам, че "Кинтекс" са продължили разплащанията, дали е така, органите ще кажат", коментира Николай Стоянов.

Схемата беше огласена от бившия шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов. По bTV той разказа за плащания на държавното дружество към офшорна фирма в Дубай.