Пред 230-240 преписки за оръжейни сделки за над 1 милиард лева е заложена бомба, каза на първата си пресконференция служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, цитиран от БТА. По думите му Корнелия Нинова е признала, че скоро не е провеждано заседание на Междуведомствената комисия за разрешение за износа на оръжие. Последното е било на 27 юни, като по закон следващото трябвало да е в срок от 30 дни.

Още този петък ще има заседание на комисията, обеща Никола Стоянов. Ще бъдат разгледани всички преписки и тези, които отговарят на законите, ще бъдат одобрени. Няма как да не свърша и тази работа, натърти министърът.

Като резултат от това забавяне германски инвеститор смята да се оттегли от Габрово, защото не може да получи лиценз за дейността си, каза още Стоянов. Вече са разпратени покани до други институции за провеждането на заседанието на съвета.

Ще работим и за подобряване на инвестиционния климат. Една четвърт от фирмите, които сега инвестират в Китай, искат делокация и работа по-близо до дома и това ни дава огромни шансове. Ще направим или нов закон за инвестициите, или промени в настоящия, за да може следващият редовен министър да има база, на която да стъпи, каза още министърът на икономиката и индустрията.

На какви приоритети още залага Стоянов

Основен приоритет ще подобряване на бизнес средата. Ние сме служебен кабинет, но ситуацията налага и задължението да предприемем по-сериозни действия, защото кризите "ни връхлитат една през друга", каза министърът. Вече се работи по списък от мерки по този приоритет. Цялата ни дейност ще ориентирана бизнеса да работи по-лесно, допълни той. През следващите месеци ще бъдат направени усилия за влизането на страната в Шенгенското пространство. Ние сме изпълнили критериите, но има недоверие в някои наши партньори. Ако покажем, че тук може да се прави бизнес по един прозрачен начин, това ще ни помогне.

Следващата седмица ще се проведе годишна среща по Службата на търговско икономически въпроси, "за да видим какво можем да направим в настоящата ситуация с война и нарушени вериги за доставки".

Министерството ще работи и за развитие на индустриалните зони. В други страни държавите предлагат готови индустриални зони, докато тук много от нещата трябва да се правят от инвеститорите, каза министърът.

Приоритет на министерството е подготовката за идващата зима - очакват ни тежки дни за бизнеса и за хората в България. Основните мерки са в областта на енергетиката, където представител е зам.-министър Данчев. Вече е започнала анкета сред фирмите, за да се види колко фирми използват природен газ и колко от тях могат да минат на друго гориво. В Щаба за справяне с енергийната криза Министерството на икономиката и индустрията ще е гласът на бизнеса.

Част от министерството е Държавната петролна компания и министърът е поискал анализ доколко тя може да е в помощ на държавата.

Не на последно място "зеленият преход" продължава и за него разчитаме на работодателските и на синдикалните организации, каза Никола Стоянов. 

Стоянов е имал и среща с ръководството за метрологичен контрол и проверките са установили под или около 3 процента. Това са добри нива за Европа и целта ни ще е да ги задържим, без да притесняваме бизнеса. 

Чистката на Нинова

В администрацията на Министерството на икономиката са уволнени 72 души през последните седем-осем месеца, което е доста над 10 процента. От 18-те предприятия към министерството, в 14 са сменени хората в ръководните органи, каза министър Стоянов.

Уволнените от тези дружества са хора с мандат и са назначени с конкурс. Всички новоназначени са на практика без конкурс, каза министърът. Към всеки казус, от младши експерт до началника на ДКК, ще се подхожда индивидуално и ще се търси експертизата на човека. По всеки казус ще се вземе отношение. Изведнъж след оставката на правителството бяха активирани конкурси с много кратки срокове за кандидатстване - например от петък за понеделник. За мен това не е конкурс, аз ще работя по закона за публичните предприятия, каза министърът.

В Държавната консолидационна компания (ДКК) сега Съветът на директорите е от четирима души, при необходим минимум от петима души. Два месеца минаха, откакто единият член е изваден. Смятам, че дружеството има нужда от повече хора и се спрях на седем души в СД и в петък е подадено в Търговския регистър назначаването на още трима души. Изпълнителният директор на ДКК в петък обеща съдействие и даде пълномощно, което после оттегли, каза министърът.