Служебният министър на икономиката Никола Стоянов лъже и манипулира. Това се казва в официално изявление на лидера на БСП и бивш вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова, разпространено от пресцентъра на БСП след брифинга, даден от Стоянов.

Нинова оспорва казаното от служебния министър по отношение на уволненията в администрацията на ведомството, както и за оръжейния износ.

Бившият вицепремиер е категорична, че от администрацията на Министерство на икономиката и индустрията не са уволнени 72 души за последните 7 месеца.

"24 са пенсионирани поради навършване на пенсионна възраст. 2-ма са уволнени поради груби нарушения, включително и чрез свикване на дисциплинарен съвет. Уволнен е един, когото аз назначих, веднага след като получих сигнали от различни институции за конфликт на интереси", заяви Нинова.

По отношение на казаното от министър Стоянов, че Съветът на директорите на Държавната консолидационна компания има четирима, вместо петима души, какъвто е минимумът, Корнелия Нинова обясни: "В ДКК има 16 дружества. От тях са сменени съветите на директорите на три, а не на 14, на други две са сменени само управителите и двама ликвидатори, единият поради смърт. Всички нови членове на бордове са назначени временно до провеждане на конкурс".

По думите й, конкурсите вече са стартирани, като някои даже са приключили.

"Ако бордът на ДКК сега е от 4 души, а трябва да е от петима по закон и според министър Стоянов, защо той ги увеличава на 7? За да уреди хора на заплати или, за да има ново мнозинство, което да започне чистка по дъщерните дружества? Това ще стане ясно скоро. Следете следващите му действия", призова бившият вицепремиер.

Нинова допълва, че нейната политика е била да намалява броя на членовете на бордове, за да не се превръщат те в хранилка.

"Очевидно сега е обратно. Може би бяхме и единственото министерство, в което забраних политическия ми кабинет да получава допълнително материално стимулиране и тази сума разпределих на работещите служители. Интересно ми е дали тази практика сега също е променена", заяви тя.

По отношение на до Комисията по оръжия, Корнелия Нинова каза: "Ако я бяхме свикали в последните дни на отиващо си правителство въпросът щеше да е: Как си позволяват в последния ден да разрешават износ за 1 млрд. евро. Сега въпросът е: Защо в последния момент не са изнесли оръжие за 1 млрд. евро. Защо си с шапка, защо си без шапка?"

Политиката е преди всичко носене на отговорност. Нека служебният кабинет носи своята сега, заключи лидерът на БСП.