Правителството на Япония започна антидъмпингово разследване срещу Китай и Южна Корея по подозрения в износ на стоманена тел на нереално ниски цени, информира Киодо.

Министерствата на търговията и на финансите ще преценят дали да наложат антидъмпингови мита върху вноса на горещо поцинкована стоманена тел, използвана основно за огради, стоманени мрежи и други продукти. Очаква се разследването да продължи около година, предаде БТА.

Четирима японски производители на стоманена тел, чиито продукти се равняват на над половината японско производство, са внесли в края на март искане правителството да наложи антидъмпингови мита върху вноса от двете съседни страни.

Вносът на горещи поцинкована стомана от Китай в Япония през 2019 г. е нараснал до 36 000 тона спрямо 21 000 тона през 2016 година. През същия период вносът от Южна Корея се е увеличил от 8889 тона до 11 235 тона.

Това е довело до рязък спад в продажбите на японските компании, които освен това не могат да повишават цените на продуктите си въпреки поскъпването на суровините.