Поскъпването на електроенергията това лято увеличи разходите в хотелите с капацитет от 75 до 150 легла с между 2 и3 пъти, а от 150 до 300 легла от 4 до 5 пъти. Тези високи разходи са стопили скромните приходи в хотелиерството и ресторантьорството, оплакват се от бранша.

Летният туристически сезон

беше труден за бизнеса в курорта Слънчев бряг, а разнопосочните мерки на здравното министерство и неясната политика в туризма още повече затрудниха работата на бранша. Това каза пред БТА председателят на Управителния съвет на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Пламен Копчев.

"Много от хотелиерите имат да изплащат кредити, а реално тук активният сезон беше точно един месец - започна на 25 юли и приключи на 25 август", заяви Копчев и поясни, че през юни хотелите в курорта са били напълно готови да посрещат гости, но много от чартърните полети са били анулирани и не е имало туристи.

Още в началото на сезона след като България вкара в червения списък Англия, отпаднаха всички резервации от този пазар, отбеляза той.

"Заради много неясноти загубихме персонала, който започна да се насочва към други браншове, при които няма прекъсване - като хранителни магазини и бензиностанции. Така, хотелиери, ресторантьори останаха без никакви кадри", добави Копчев. 

За много хотелиери в Слънчев бряг това е трета поред тежка година. През 2019-та фалиралият британски туроператор "Томас Кук" не можа да изплати задълженията си към много от хотелиерите.

"Държавата отново не ни помогна. Напротив, накараха ни да си платим на загубата данък печалба и ДДС", заяви Копчев.

В България трудно се признава фалитът

Българите сме така устроени, че никой не признава, че му е трудно. Факт е обаче, че има много обяви за продажба на хотели, коментира хотелиерът Веселин Налбантов. Според негови колеги, все още не е решен въпросът с ритмичното плащане на социалните мерки на държавата към хотелиери, ресторантьори, туроператори, турагенти, екскурзоводски и транспортни фирми. 

Мнението на ръководството на Бургаската регионална туристическа камара е, че през цялата 2020-та и настоящата 2021 година са липсвали едномесечни прогнози за епидемичната обстановка в страната. Често Министерството на здравеопазването издавало заповеди "отваряй - затваряй". Според туроператори, Лято 2021 бележи добри показатели спрямо 2020 година, но далеч не са достигнати нивата от базисната 2019 година.

Днес стана ясно, че Министерството на туризма е изплатило субсидии на 89 туроператори. Изплатените средства се отпускат от държавния бюджет и са в размер на 11,2 мил. лева. Това е една от мерките, предприети от Министерството на туризма за подпомагане на сектора за преодоляване на последиците от COVID-19.

С тази подкрепа за туроператорите трябва да върнат на потребителите средства за неосъществени пътувания в периода 1 март - 31 декември 2020 г.

Най-малката сума от плащането е в размер на 150 лв., а най-голямата достига над 1,3 млн. лева.

От Съюза на собствениците в Слънчев бряг посочиха, че 50-60 процента от базите в курорта вече са затворени. В порядъка между 15-30 септември ще затворят и останалите. Това лято най-много чуждестранни туристи курортът е посрещнал от Румъния, Украйна, Молдова, Полша, Германия, Чехия. Индивидуалните резервации от Румъния, Молдова и Украйна доминират. Слънчев бряг е бил лишен от шведи, норвежци, ирландци, англичани. Доста добър ръст отчитат българите. Тази година по Южното Черноморие са възстановени пазари като Естония, Норвегия, Франция, Италия, Латвия, Литва, Нидерландия и Швеция, от които през сезон 2020 не са посрещнали нито един турист.