Цените на петрола се покачиха в днешната търговия до нов 10-месечен връх, след като Китай обяви, че намалява задължителните резерви на банките, за да стимулира икономическото възстановяване, предаде Ройтерс.

Пазарите залагат и на очакванията, че лихвените проценти на централните банка са близки до максимумите си и повишаването им е напът да спре.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 46 цента или 0,5 на сто до 94,16 долара за барел, добавя БТА.

Американският лек суров петрол поскъпна с 49 цента или 0,6 на сто до 90,74 долара за барел. И двата сорта са на най-високите си нива от ноември 2022 г.

Според анализатора Тина Тън от "Си Ем Си маркетс" (CMC markets) свиването на банковите резерви в Китай ще повиши цените на енергията и металите, а пазарът ще се повлияе и от данните за промишленото производство и търговията на дребно в азиатската държава.

Петролните пазари ще останат затегнати до края на годината, след като Русия и Саудитска Арабия решиха да удължат ограниченията за добив и износ до края на годината.

Според Международната агенция по енергията това може дори да предизвика дефицит през последното тримесечие на годината.