Главният изпълнителен директор на британския енергиен гигант "Бритиш петролиъм" (BP) подаде оставка, след като призна, че не е бил "напълно прозрачен" в разкритията си за минали взаимоотношения с колеги, съобщиха от компанията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

53-годишният Бърнард Луни пое поста през февруари 2020 г. Той се оттегля с незабавен ефект и ще бъде заместен временно от главния финансов директор Мъри Аучинклос, съобщиха от BP.

В изявление на фирмата се казва, че през май миналата година управителният ѝ съвет е разгледал твърдения, свързани с поведението на Луни "по отношение на лични отношения с колеги от компанията". Изпълнителният директор е разкрил малък брой минали връзки, преди да стане главен изпълнителен директор, и не е установено нарушение на правилата на компанията, се казва в изявлението.

Наскоро обаче компанията получи нови подобни твърдения и започна ново разследване. В изявлението се казва, че Луни "сега приема, че не е бил напълно прозрачен в предишните си разкрития".

"Компанията има силни ценности и управителният съвет очаква всеки в компанията да се държи в съответствие с тези ценности. От всички ръководители се очаква по-специално да действат като модели за подражание и да демонстрират добра преценка по начин, който печели доверието на другите."

ВР заяви, че все още не са взети решения относно възнагражденията, които ще бъдат изплатени на Луни.

Луни е прекарал цялата си кариера в BP, като е започнал работа като инженер през 1991 г. Като главен изпълнителен директор той обеща, че ВР ще се стреми да постигне въглеродна неутралност до 2050 г.