Цените на колите втора ръка са се повишили с около 30 процента процента през последната година и ще продължат да растат. Това може да ги приближи дори и до почти новите, казват представители на ресорните асоциации.

Любомир Доросиев от Асоциацията на вносителите на автомобили втора ръка казва, че цените на т. нар. вторичен пазар са се вдигнали с поне 30%: "Оттук нататък и тази година цените на автомобилите очаквам да се задържат в същия порядък, тоест - с по-високи цени", заяви той пред БНР.

Българинът предпочита кола втора ръка, допълва Доросиев, като посочва, че "2022 година са регистрирани към 30 хиляди нови автомобили и 260 хиляди втора употреба".

Александър Костадинов от Асоциацията на вносителите на нови автомобили казва, че изоставането на България от новите регулации и липсата на държавна политика са сред причините българинът да не купува нови автомобили.

Около 33 хиляди нови коли са били продадени през 2022 година, като това е далеч от статистиката от предковидната 2019-та, когато са били продадени около 43 хиляди автомобила, отбелязва Александър Костадинов: "Никога цените на новите автомобили не са били толкова близо до цените на малко употребявани автомобили. Следствието е, разбира се, от това, че цените на употребяваните автомобили значително се повишиха. Ние се надяваме, че тази година ще е позитивна, но без очаквания, че могат да се случат чудеса", допълни търговецът.