Цената на американския петрол се срина с над 14 процента, след като петролен фонд САЩ започна да разпродава юнските си контракти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол понижи цената си с 14,8 на сто до 10,88 долара за барел, след като вчера изгуби една четвърт от стойността си след засилването на безпокойствата от липсата на хранилища за суровината.

Лондонският сорт Брент от Северно море поевтиня с 4,4 процента до 19,10 долара за барел.

Този спад на петролните котировки е свързан с извънредно слабото търсене в резултат на ограниченията за транспорта и икономическата активност, наложени за избягване на разпространението на коронавируса. Освен това и производството не се е адаптирало достатъчно, отбелязва АФП.

Днешният срив на цените беше предизвикан от Петролния фонд на Съединените щати (United States Oil Fund), който обяви за продажба всичките си юнски контракти за американски сурон петрол.

Решението на този фонд да инвестира в по-дългосрочни контракти оказа натиск на пазара за черно злато с доставка през юни, изтъкват анализатори. То хвърля светлина и върху продължаващите безпокойства от липсата на мощности за складиране на суровината.

Това решение поражда мащабен дисбаланс между цените на юнските и на юлските доставки, коментират наблюдатели.

Днес американският лек суров петрол с доставка през юли се търгуваше за над 18 долара за барел.

На 20 април американският лек суров петрол за първи път в историята премина в негативната територия и се котираше при минус 37,6 долара за барел. Преди това петролът поевтиня рекордно. Световните хранилища на практика за препълнени, а споразумението на ОПЕК+ за свиване на добива ще влезе в сила чак през май.

Редица световни производители на петрол, сред тях и Русия, се договориха миналия месец да намалят добива си с общо 10 млн. барела петрол дневно. Москва нареди на руските компании да свият производството си с една пета от 1 май.

Един от най-големите руски производители на петрол - Татнефт, е намалил добива си с около една пета този месец, защото хранилищата са запълнени, а търсенето в Европа е слабо.

В страните от Централна и Северна Европа се наблюдава растеж в търсенето на петролни продукти. Това заяви вчера руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за телевизия "Росия-24".

Към днешния ден между другото вече забелязваме, буквално днес (на 27 април) видяхме информация, че в страните от Централна и Северна Европа вече има някакви сигнали за положителна динамика на търсенето. Ако там на бензиностанциите търсенето се беше сринало със 70 процента, то днес вече виждаме намаляване на показателя до 60-65 процента, каза Новак в интервюто, цитирано от ТАСС.

Ако търсенето започне да се увеличава, то ситуацията веднага ще стане по-ясна и пазарите ще започнат да нарастват, допълни министърът.