Президентът на Венецуела Николас Мадуро възложи на влиятелен свой съюзник, санкциониран от САЩ за наркотрафик, и на братовчед на покойния социалистически лидер Уго Чавес да реформират петролната индустрия на страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тарек ел Айсами бе назначен за министър на петрола, а Асдрубал Чавес бе избран да ръководи петролния гигант Петролеос де Венесуела (PDVSA). Назначенията бяха публикувани в Държавен вестник.

Двата поста бяха заемани досега от един човек - ген. Мануел Кеведо, по време на чийто 28-месечен мандат добивът на петрол в страната с най-големи резерви в света се срина с 65 на сто.

През последните седмици венецуелците страдаха от недостиг на гориво, а по бензиностанциите се образуваха километрични опашки.

Службата на САЩ, отговаряща за имиграцията и митниците, добави неотдавна Ел Айсами в списъка с 10-те най-издирвани бегълци. Той бе санкциониран през 2017 г. за наркотрафик и две години по-късно му бяха повдигнати обвинения в нарушаване на тези санкции. Четиридесет и пет годишният Айсами е бивш вицепрезидент и бивш министър на промишлеността.

Министерството на финансите на САЩ наложи нова строга регулация за развиването на петролно-газов бизнес в южноамериканската страна. Последва решение на американската компания за услуги в петролния сектор Халибъртън (Halliburton Co) да прекрати по-голямата част от дейността си във Венецуела.

В опит да засили натиска върху президента Никалс Мадуро американското ведомство въведе миналата седмица ограничения за смесените дружества на Шеврон (Chevron Corp) с Петролеос де Венесуела.

Новата мярка на практика задължава Шеврон, Халибъртън и Шлюмберже (Schlumberger) да се изтеглят от Венецуела до декември, отбеляз преди няколко дни Ройтерс.

Ограниченията включват забрана за сондажи, транспортиране на петрол или предоставяне на оборудване за употреба във Венецуела.

И Шеврон, и Халибъртън вече бяха спрели много операции в латиноамериканската страна.