Спадът на руската икономика може да достигне 7-8 процента тази година, но след кризата тя ще се възстанови и ще работи нормално. Това прогнозира директорът на Сметната палата Алексей Кудрин в интервю по телевизия "Россия-24", предаде ТАСС.

По думите му в момента редица отрасли вече са загубили 100 или 90 процента от своите потребители, от търсенето на своите продукти или услуги.

Кудрин открои като най-засегнати от кризата въздушния транспорт, такситата, ресторантите и услугите. Според него секторът на информационните технологии, особено свързаните с предоставянето на комуникация и дистанционно обучение, а също и услугите за доставка, в резултат на икономическата криза и пандемията от коронавирус, имат най-добри перспективи за развитие.

Ръководителят на Сметната палата се обяви за отпускането на хранителна помощ за най-бедните слоеве от населението, които не получават парични плащания.

Кудрин е на мнение, че емисията на Руската централна банка може частично да се използва от министерството на финансите като източник на заеми, за да компенсира недостига в бюджетните приходи. Вчера министърът на финансите Антон Силуанов заяви, че ведомството ще насочи заеми за над 1 трилион рубли за попълване на дупката в бюджета от петролно-газови постъпления.

Как ще се отрази сривът в търсенето на петрол

Руският петролен отрасъл засега не се нуждае от подкрепа от държавата, има натрупани определени резерви, заяви във вчерашно интервю за "Россия-24" министърът на икономическото развитие Максим Решетников.

Министерството на енергетиката очаква търсенето на петрол постепенно да се възстанови през втората половина на 2020 година. Дотогава страните производителки трябва да избягват цялостно запълване на петролните хранилища и да не допускат срив на пазара. Това заяви енергийният министър Александър Новак в интервю за предаването "Москва. Кремъл. Путин" по телевизия "Россия-1", предаде ТАСС.

"Никога досега светът не се е сблъсквал с 20-30 процента спад в търсенето в петролния отрасъл. Когато има колебания от десетки проценти, това не е нормално. Повечето експерти са съгласни, че имаме пик на намаляващото търсене и пазарът така или иначе ще се възстанови. Необходимо е да се премине през този пик, така че да не се напълнят хранилищата, защото е ясно, че при цялостно запълване възниква ситуация на пълен срив и бихме искали да избегнем (това). Всички очакват икономиката да се възстанови през втората половина на годината и търсенето ще расте", каза Новак.

В ефира на същото предаване говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че Русия има "въздушна възглавница" за периода на ниски цени на петрола, но тези резерви трябва да се използват внимателно и без популизъм.