Вече трети месец през май пазарът на нови автомобили в Европа, включително в България, продължава да расте със сериозни темпове, което е сигурен знак, че секторът започва да излиза от кризата. Това показват последните данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA).

Като се има предвид, че автомобилният пазар се възприема по принцип като огледало на състоянието на икономиката, нарасналите продажби означават, че ЕС и Европейското икономическо пространство стартът на изхода от коронакризата вече е факт.

В същото време, обаче, през май увеличението на продажбите леко се забавя спрямо предходните два месеца. Ако през март средният ръст на продажбите в ЕС спрямо същия месец на 2020 г. беше 87.3%, като в различните държави бе отчетено увеличение между 8.3 и 497.2 на сто (с изключение на Нидерландия, при която имаше спад от 18%), то през април пазарът буквално избухна.

Средно за ЕС броят на сделките отчете увеличение от над 218%,

а имаше държави, където скокът бе от хиляди проценти - например Италия с нейните 3277 на сто. Не по-лоши бяха резултатите и у нас. Българският пазар отбеляза скок от 191.3%.

През май, обаче, тези "космически" показатели не се запазват, макар да са доста добри дори и за нормален, да не говорим за следкризисен период. Общо в 27-те държави-членки на ЕС са продадени 891 665 нови леки автомобила, което спрямо май 2020 г. е с 53.4% повече.

Абсолютният рекордьор по ръст на реализираните сделки е Ирландия (+240.1%). От другата страна на таблицата е Белгия с ръст от едва 0.2 на сто. Но тя, заедно със Словения (+3.5%), са по-скоро изключения. При всички останали държави увеличението на продажбите през май спрямо миналия май е от десетки проценти, а има и държави с над 100, например:

  • Испания (+177.8%),
  • Гърция (+141.3%),
  • Естония (+108.1%),
  • Хърватия (+105.2%),
  • Португалия (+190.2%).

България се представя доста над средното за ЕС ниво,

отчитайки 76.5 на сто увеличение на продажбите от началото на годината през май. Но и при нас резултатът е далеч от отчетените през предходния месец 191.3 на сто увеличение на пазара. Страната ни продължава да е в дъното на класацията по брой реализирани сделки - 1989. По-малък от нашия резултат по отношение на броя закупени нови автомобили отчитат само в Кипър и Латвия.

3e-news.net