Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще наложи "много сериозни мита", ако цените на петрола останат такива, каквито са сега. Той обаче добави, че едва ли ще му се наложи да го прави, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Продължаващата вече месец ценова война между Саудитска Арабия и Русия на фона на епидемията от новия коронавирус намали повече от два пъти цената на суровия петрол сорт "Брент".

Тази нощ цената на фючърса за "Брент" с доставка през юни спадна в хода на търговията на Междуконтиненталната стокова борса в Лондон с 9,5 процента до 31,16 долара за барел, предаде ТАСС, като се позова на данни от търговията към 01:11 ч българско време. Цената на фючърса за нефта сорт "Западнотексаски среден" също губи 9,5 на сто и се намира на отметката от 25,88 долара за барел.

Цените на петрола се сринаха след като държавите от ОПЕК+, включително Русия, в началото на март не успяха да се споразумеят за съкращаване на производството. Скоро след това започна ценова война, като Саудитска Арабия заплашваше да увеличи добива до рекордни нива, за да си върне пазарния дял, независимо че пандемията от коронавирус доведе до драстично свиване на търсенето, тъй като авиокомпаниите по целия свят преустановиха полетите.

Цената на суровия петрол сорт Брент спадна до около 24 долара за барел, при цени от над 70 долара преди година.

"Русия беше тази, която отказа споразумението, докато кралството и 22 други държави се опитваха да убедят Русия да направи по-нататъшни ограничения", заяви преди дни саудитският принц Файсал бин Фархан Ал Сауд. Той посочи още, че предполагаемо руско твърдение, че "кралството планира да се отърве от редица производители на шистов нефт", също е невярно.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд, един от синовете на крал Салман, разкритикува руския министър на енергетиката Александър Новак за това, че внушавал, че Саудитска Арабия иска да премахне производителите на шистов петрол.

Американските производители на шистов нефт направиха Америка един от водещите производители в света, но пострадаха тежко от срива на цените. Във връзка с това Тръмп се срещна със загрижени производители.