Работниците, опитващи се да освободят контейнеровоза "Евър Гивън" (Ever Given), след като заседна в Суецкия канал, може да се наложи да копаят 16 метра около гигантския кораб. "Индипендънт" (Indеpendent) пише, че те са разположили специализиран багер за изгребване, който е в състояние да прехвърля 2000 кубически метра материал на всеки час, като управата на Суецкият канал отбелязва, че може да се наложи да се изгребе до 10 пъти по това количество.

Смята се, че спасителният екип се стреми към прилива в събота, който може да помогне за повторно отплаване на контейнерния кораб.

Но японската компания собственик на контейнеровоза - "Шоей Кисен Кайша" (Shoei Kisen Kaisha) отрече съобщения в медиите, че има за цел да измести кораба до събота вечерта, като заяви, че усилията за преместването му продължават. Отделно управата на Суецкия канал заяви, че приветства предложение за помощ, дошло от САЩ.

 

400-метровият кораб "Евър Гивън" с тегло 200 000 т без товара, плаващ под панамски флаг, експлоатиран от тайванската компания "Евъргрийн" (Evergreen) и собственост на споменатата японската компания, се вклини странично в жизненоважния воден път във вторник заради комбинация от фактори: вятър от 40 възела (74.08 км/час), пясъчна буря, която е намалила видимостта, и лоша навигация.

На видеото се вижда траекторията на придвижване на кораба преди да задръсти канала.

Какви са загубите

Всеки изминал ден има висока цена за компаниите и страните, чиято търговия е блокирана от задръстения воден път.

Около 12% от световната търговия преминава през Суецкия канал годишно.

В момента се смята, че около 160 кораба са на опашка, за да го преминат - сред тях десетки петролни танкери и танкери за превоз към Европа на втечнен природен газ.

Обикновено през канала минават дневно стоки за около 10 милиарда долара. 

Си Ен Ен (CNN) отбелязва, че през 2020 г. през канала са преминали над 18 800 кораба с нетен тонаж от 1,17 милиарда тона. Това е средно 51,5 кораба на ден.

"Около 20% от дизеловото гориво в Азия се доставя от Средиземно и Черно море през Суецкия канал", каза Шри Параваикарасу, директор за азиатския петролен департамент в консултантската група FACTS Global Energy Group (FGE), добавяйки, че пренасочването на кораби около нос Добра надежда може да натрупа още две седмици пътуване и повече от 800 тона разход на гориво за големите танкери, цитира думите на експерта Ройтерс (Reuters).

Корабът, долепен с единия си край до сграда на брега на канала

Снимка: AP/БТА

"Имаме блокирани товари ... Обикалянето на нос Добра Надежда ще бъде по-лошо", каза търговец от западна фирма.

При такова отклоняване корабите са изправени пред допълнителни 3800 мили и до 12 допълнителни дни, според Международната корабна камара.

"По-голямата част от търговията между Азия и Европа все още разчита на Суецкия канал и като се има предвид, че жизненоважни стоки, включително жизненоважно медицинско оборудване и лични средства за защита, се превозват с тези кораби, ние призоваваме египетските власти да направят всичко възможно, за да отворят отново канала веднага щом възможен." Това са думи от вчера на Ги Платен, генерален секретар на Международната корабна камара (International Chamber of Shipping - ICS).

"Не само, че доставката на стоките на борда на "Евър Гивън" ще бъде сериозно забавена, но са засегнати и стотици други кораби. Щетите, нанесени на глобалната верига за доставки, ще бъдат значителни", подчерта Ги Платен.

Карта, която показва корабът в средата на канала и събиращата се опашка от изчакващи плавателни съдове

Карта: Vessel Finder

Спасителната акция: всички сили са впрегнати

Експертите по корабоплаване остават загрижени за ситуацията, а изпълнителният директор на компанията, заела се със случая, каза, че корабът е "забит в твърда скала".

"За щастие корабът е в добра форма, невредим, така че това е важно условие", каза в четвъртък Питър Бердовски, главен изпълнителен директор на "Боскалис" (Royal Boskalis Westminster N.V), цитира го Си Ен Ен (CNN). Това е нидерландска компания за драгиране и вдигане, издърпване и носене на товари, като дейността й е свързана с изграждането и поддръжката на морската инфраструктура в международен план. 

Килът на кораба, опрял до брега

Снимка: AP/БТА

"Но първото впечатление е също така, че е заседнал като твърд камък."

Нидерландската фирма "Смит Салвидж" (Smit Salvage), поделение на "Боскалис", също работи за освобождаването на "Евър Гивън". На място е и японската "Нипон Салвидж" (Nippon Salvage) - двете компании са работили по няколко операции в миналото и са ангажирани да помогнат на управата на Канала да се справи със ситуацията, се казва в изявление на чартърната компания Евъргрийн Марин (Evergreen Marine).

Длъжностни лица, участващи в операцията, заявиха пред Ройтерс, че най-очевидната първа стъпка ще бъде премахването на горивото и баластите, за да се олекоти корабът, в комбинация с драгиране и след това опит да се издърпа на повърхността.

Ако тези първоначални стъпки не дадат резултат и корабът остане заседнал, ще трябва да се премахне товарът от няколко хиляди контейнера, за което служителите предупредиха, че може да отнеме седмици...

 "Рядко срещан инцидент"

"Този вид ​​инцидент се среща рядко и е облекчение да се види, че няма ранени от екипажа и няма замърсяване. Надяваме се, че "Евър Гивън" скоро ще плава отново, за да може търговията да се възобнови през този жизненоважен воден път и знам, че се полагат огромни усилия за постигането на това", каза още Ги Платен.

Багер се опитва да изкопае кила на кораба Евър Гивън, задръстил Суецкия канал

Снимка: AP/БТА

Светът разчита на корабоплавателния сектор, за да поддържа всички нас снабдени с необходимото, а инцидентът в Суецкия канал показва деликатния характер на тези глобални вериги за доставки, продължава той.

В изявлението си генералният секретар на ICS изтъкна, че буквалното притискане на Суец е отличен пример за това как неочакван инцидент може да наруши фино балансираната система, на която всички разчитаме.

"Обемът на корабоплаването толкова нарасна, че за египетските власти е много трудно да следят растежа", отбеляза в четвъртък старшият международен кореспондент на CNN Бил Уедман. "Размерът на Суецкия канал през последните 50 години, ширината му, се е удвоил и очевидно все още не е достатъчно голям."

Не е първото "затваряне"

Това не е първият път, когато каналът, отворен през 1869 г., е изправен пред затваряне. Това се случи между 1956 и 1957 г. заради Суецката криза, известна още като втората арабско-израелска война. Затворен е отново през 1967 г., когато Израел окупира Синайския полуостров и остава затворен до 1975 г.

Естествено тези две затваряния на канала не могат да се сравнят с днешното заради значително нарасналия търговски обмен между Европа и Азия през последните десетилетия.