Намаленото производство и отсъствието на запаси заради неблагоприятната зима и сушата през лятото в страните производителки изстреляха нагоре цените на зехтина в Гърция, съобщава в репортаж държавната телевизия ЕРТ, на която се позова БТА.

Нещата стават още по-лоши заради пожарите в много райони на Гърция, които унищожиха значителни площи маслинови насаждения. Затова според последни оценки продукцията тази година ще спадне още повече и се оценява на 200 000 - 210 000 тона.

В репортаж от Ахая, един от главните маслинени райони в Гърция, телевизията съобщава, че тази година литър зехтин се продава от производителите на едро за 8-10 евро, докато през декември цената е била 4,20 - 4,30 евро.

По официални данни средните цени на производител в ЕС в средата на юли значително надхвърлят 6,50 евро на литър. В Гърция средната цена е 7,20-7,50 евро, като достига до 8-8,20 евро през настоящия търговски период, който завършва през следващия месец.

На пазара се очаква и по-нататъшно увеличаване на цените на гръцкия зехтин, а категорията екстра върджин да продължи да чупи рекордите. Смята се, че цените в страната ще достигнат дори до 9 евро на литър.

По данни на Гръцката статистическа служба за една година цените на зехтина са нараснали с 10,6 процента, а според Евростат през юни са били с 21,9 процента по-високи в сравнение с година по-рано.

По-конкретно крайните цени се колебаят от 6,5 евро до 14 евро за различните категории на продукта.

Гърция е третият по големина производител на зехтин в света след Италия и Испания. В страната се отглеждат над 132 млн. маслинови дървета, от които в нормална година се добиват около 300 хиляди тона зехтин.

Най-значителните региони за производство на маслини в Гърция са Пелопонес, от където идва 65 процента от продукцията, Крит и островите в Егейско и Йонийско море.