Турция забрани износа на небутилиран зехтин и на зехтин в бъчви от 1 август. По информация на изданието "Економим" турското Министерство на търговията първо устно е уведомило Асоциациите на износителите на зехтин за наложената забрана върху експорта, предаде БТА. Предстои да бъде разпратено и официално писмено съобщение.

Гърция пък съобщи, че вероятно ще добие със 100 000 т зехтин по-малко в сравнение с миналата година и като главна причина изтъкна климатичните промени. 

Европейската комисия съобщи за силен спад в произодството на зехтин в цяла Южна Европа. 

Забраната в Турция

От 1 август е спряно изпълнението на подадените заявки за износ на зехтин в Турция, като ограничението е в сила до 31 октомври т.г.

Посочва се, че решението е взето, след като турският президентът Реджеп Тайип Ердоган се информирал за цената на зехтина, която била много висока.

В резултат наредил износът на зехтин да бъде спрян, за да може хората да консумират продукта на по-достъпна цена.

Цената на един литър екстра върджин зехтин в магазините към министерството на земеделието е между 199 турски лири (около 13 лева) и 279 турски лири (18 лева).

По-малко зехтин в Гърция

Тази година Гърция вероятно ще добие около 200 000 тона зехтин на фона на миналогодишната богата реколта от над 300 000 тона, заяви Йоанис Камбурис, производител в района на Коринтия, Североизточен Пелопонес, цитиран вчера от независимото издание Olive Oil Times и БТА. Причини за спада са топлото време, ниските нива на плодородие и появата на винени мушици.

"Има голям проблем както с плододаването (на маслиновите дървета), така и при лозята", заяви заместник-управителят на префектура Коринтия Статис Анастасопулос миналия месец и поясни, че проблемът е резултат от климатичните промени.

Йоанис Камбурис подплати виждането на Анастасопулос, като допълни, че "в Пелопонес реколтата от маслини ще закъснее поради преобладаващите (неблагоприятни) метеорологични условия".

"Някои производствени територии (на полуострова) имат проблеми с плодовата мушица, докато други страдат от липса на плод", каза той и добави, че "този сезон Гърция вероятно ще добие около 200 000 тона зехтин".

Плодовите мушици представляват значителна заплаха и в района на Лакония, Южен Пелопонес, сподели и Йоанис Ралис от местната дирекция за аграрна икономика. Той подчерта, че маслиновите дървета "имат късен цъфтеж и плододаване тази година".

Междувременно на остров Крит експерти предупреждават за една от най-лошите реколти в историята на острова.

"Откакто съм жив, не помня по-лоша година от тази, поне във Вианос (община близо до Ираклио) и в по-широкия крайбрежен фронт", заяви Манолис Геласакис, пенсиониран агроном, който в продължение на много години е ръководил операциите за ограничаване на мушиците по маслините на остров Крит. С рязкото покачване на температурите "първите цветове на дърветата изгоряха и паднаха", разказа той и след като поясни, че същите дървета цъфтят наново, допълни, че догодина в района няма да има маслини. Поради това Геласкакис съветва хората да съхраняват от тазгодишния зехтин и за 2024 г.

Председателят на асоциацията на производители на маслини в Ираклио Вангелис Протогеракис заяви, че проблеми с маслините има из цял Крит и изрази загриженост относно възможни финансови загуби.

Производители на остров Лесбос и в Североизточна Гърция също споделят, че реколтата не върви добре и е опасно застрашена.

ЕК: 40% по-малко

Според оценки на Европейската комисия производството на зехтин в Южна Европа в периода 2022-2023 г. ще намалее с 40 процента в сравнение с 2021-2022 г. поради сушата и други проблеми, свързани с изменението на климата, пише libre.gr, като се очаква производството да спадне до 1,391 млн. тона при 2,272 млн. тона миналата година.

По данни на Комисията в средата на юли средните цени на производителите на зехтин екстра върджин в ЕС са били около 6 евро за килограм, поясняват от agrotypos.gr.

В Гърция производствените цени на зехтин екстра върджин са достигнали 7,2 евро за килограм с постоянна тенденция към нарастване.