Цената на висококачествения италиански зехтин скача заради спада в производството, причинен от болест по маслиновите дървета и нетипични за сезона застудявания, информира британския в. "Файненшъл таймс".

Италианският зехтин поскъпна силно, след като производството през 2018 г. се срина до 185 000 тона, което е под половината спрямо предходната година, според данни на Института за услуги за селскостопанския и хранителен пазар.

Висококачественият италиански зехтин "екстра върджин" винаги е бил по-скъп от испанския.

През февруари средната цена на италианския "екстра върджин" бе 5861 евро за тон, което е с 37 процента над цената миналата година и повече от двойно от цената на испанския зехтин, която е реферетна за пазара. Това е най-голямата ценова разлика между двата вида зехтин, отчитана досега в Европа.

Испания е водещият световен производител в бранша, чиито продажби на едро се равняват на малко под 10 млрд. евро.

За разлика от Италия обаче Испания се радва на обилна реколта и производство.

Добивът на италианските производители бе засегнат от силно застудяване в края на зимата, особено в област Пулия. Освен това те продължават борбата с бактерията ксилела фастидиоза, убила милиони маслинови дървета от 2013 година.

От Пулия идва близо половината италиански зехтин, но някои земеделски стопани бяха принудени да изоставят фермите и насажденията си. Производители на маслини от цяла Италия демонстрираха в Рим миналия месец с искане за държавна помощ за сектора. Така нареченото движение на оранжевите жилетки се зароди в края на 2018 г. и настоява за финансиране, което да помогне на фермерите да се справят с бактерията и последиците от студовете.

Неблагоприятното време е засегнало производителите в цялото Средиземноморие, като Испания и Гърция също са пострадали през последните няколко години, посочва анализаторът Вито Мартиели от Рабобанк (Rabobank). По думите му това е открило възможности за нови производители като Мароко и Тунис, които увеличават производството си и се опитват да покрият недостига.