Страните от ОПЕК+ обявиха днес във Виена, че са се споразумели допълнително да съкратят добива на петрол с най-малко 500 000 барела на ден, за да подкрепят цените на суровината, съобщи Франс прес, позовавайки се на комюнике от днешната среща.

С това намаление общият добив ще бъде понижен с 1,7 милиона барела на ден за всички от групата от 24 страни. Някои от тях, сред които Саудитска Арабия, ще добавят към тази нова цел доброволни допълнителни съкращения на обема на добива, се казва в съобщението, което цитира и БТА.

Намерението е да се избегне свръхпредлагане на суровината в началото на идната година, в момент когато икономическият растеж е в застой на фона на търговската война САЩ-Китай.

Какви цели си поставиха отделни страни

Си Ен Би Си информира по-рано, че ОПЕК и партньорите й, сред които Русия, са постигнали снощи консенсус за допълнително свиване на добива. За днес е останало разпределението, пропорционално между всички страни.

Целевото равнище на добива на Рияд ще бъде 9,74 милиона барела на ден, посочи саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд, цитиран от ТАСС. Това означава понижение с 400 000 барела спрямо сегашния добив от 10,15 милиона барела на ден, уточни той.

Министрите от ОПЕК+ са съгласували допълнително понижаване на добива в рамките на виенското споразумение за още три месеца, от 1 януари 2020 година.

Ирак възнамерява да съкрати допълнително добива си с 50 000 барела на ден и така дневната му квота ще стане 4 милиона и 462 барела, обяви министърът на петрола Тамер ал Гадбан пред журналисти.

Квотата на Русия за първото тримесечие на 2020 година ще бъде намалена със 70 000 барела на ден или общо 300 000 барела на ден, посочи руският министър на енергетиката Александър Новак.

Свиването на добива е препоръчано от мониторинговия министерски комитет на ОПЕК+, начело с Русия, съобщи по-рано Александър Новак. 

Реакцията не закъсня: цените на суровината скочиха

Цените на петрола силно се повишиха след споразумението на ОПЕК+ за допълнително съкращаване на добива, предаде ТАСС.

Февруарските фючърси на сорта Брент в Лондон поскъпнаха с 2,04 на сто до 64,68 долара за барел. Преди обявяването на споразумението те се търгуваха за 63,27 долара.

Цената на американския лек суров петрол нарасна с 1,85 на сто до 59,52 долара за барел спрямо 58,12 долара.