През първата половина на настоящата година европейците са купили рекорден обем физическо злато (монети и кюлчета), сравнимо с 2009 г., пише агенция "Блумбърг", позовавайки се на данни от Световния съвет по златото (WGC). Глобалното търсене на благородния метал се е повишило с 20% през първото полугодие на 2021 година, а най-активно и най-много са купували германците, става ясно от мсечния анализ на WGC "Златото: най-ефективната стокова инвестиция".

Авторите на проучването от WGC, на което се позовава "Блумбърг", са установили, че най-голямо е търсенето на благородния метал в Китай (27% от световното търсене), следва Индия (23%), Европа (12%), Близкия Изток (10%), Северна Америка (9%), Югоизточна Азия (8%) и другите региони - общо (12%).

Като рекордьор сред страните, в Германия през първото полугодие на 2021 г. търсенето на благородния метал се е увеличило с 35% в сравнение с втората половина на 2020 г., което е значително по-високо от средното глобално повишение за целия свят. Жителите на други страни от Западна Европа също активно са купували злато.

Желанието на германците да купуват и притежават злато

води началото си от хиперинфлацията, наблюдавана преди Ваймарската република преди век, при която покупателната способност на потребителите се е сринала. Възобновеният през миналия месец юли икономически ръст помогна на германската инфлация да скочи до най-високата си стойност от повече от десетилетие. През юли потребителските цени в Германия достигнаха рекорден 27-годишен връх от 3.8% спрямо година по-рано на фона на премахването на ограниченията заради коронавируса. Отрицателните лихвени проценти в Европа също правят златото по-привлекателен актив, обобщава "Блумбърг".

"Нашето ДНК съдържа дълга история на инфлационни страхове и сега инфлацията отново започва да се ускорява", казва Рафаел Шерер, управляващ директор на германския дилър на благородни метали Philoro Edelmetalle. Тази година продажбите на компанията му са се увеличили с 25% на годишна база. "Перспективите за пазара на благородни метали изглеждат много оптимистични", допълва Шерер.

Инфлацията се превърна във фактор и за политиците в Германия. Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" се опита да използва нарастващата инфлация, за да увеличи подкрепата си преди федералните избори на 26 септември. Антиимигрантската партия обвинява Европейската централна банка, че "е лишила" германците от спестяванията им с нейната "осъдителна политика на нулева лихва".

Преди това същото предупреждение отправи през юни и вестник Bild, най-продаваният таблоид в Германия. В статия, озаглавена "Инфлацията изяжда нашите спестявания", с няколко графики показа как цените на бензина и другите горива са се повишили, и как това е повлияло на рязкото увеличение на цените на различните потребителски стоки.

Цените на златото

Въпреки това цените на златото са паднали почти със 7% от началото на юни, тъй като пазарът се подготвя за решението на Федералния резерв на САЩ (Фед) за ограничаване на мащабните си мерки за стимулиране, които помогнаха металът да достигне рекордно високо ниво през 2020 година, обобщават от Световния съвет по златото. По време на виртуалната конференция в Джаксън Хоул в петък, председателят на Фед Джером Пауъл каза, че този въпрос ще бъде разгледан на предстоящата септемврийска среща на борда на Централната банка на САЩ.

От другата страна на Атлантическия океан, в Европа, очакванията за повишаване на лихвените проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ) през следващата година остават приглушени. Това може да подкрепи нарастващото търсене на злато в Европа и в Германия, дори ако глобалните цени на благородния метал спада тя, прогнозират от WGC.

Цените на златото слязоха от последните върхове от миналата година, но все още се движат около 1 800 долара за унция. Спот котировките, които се понижиха до 1 816.16 долара за унция в края на миналата седмица, достигнаха рекордно високо ниво и превишиха 2 075 долара преди около година, когато пандемията на коронавируса предизвика пренасочване на инвеститорите към активи, наричани сигурни убежища, като злато, облигации, някои валути като японската йена и швейцарския франк, но от тогава тези активи са в динамична промяна, с преобладаващ спад, макар и слаб.

През първата половина на 2021 г. златото е загубило повече от 4% на годишна база, докато световните акции удрят рекорди, а Фед разработва стратегия за намаляване на стимулите. Пазарните участници очакват да видят как председателят на Фед Джером Пауъл ще балансира между повишената инфлация и ускоряване на броя на заразените с новия щам Delta на COVID-19, което затруднява икономическото възстановяване. Според "Блумбърг", глобалният запас от активи, обезпечени със злато, е намалял с 8.5% през последните 12 месеца.

В същото време, обаче, златото представлява най-голям процент от резервите на централните банки по света: Наело е САЩ (8 133.5 тона и 77.6% от общия резерв), втора е Германия (3 362.5 тона и 74.3% от резерва), 3-та е Италия (2 451.8 тона и 68.9% от резерва), 4-та е Франция (2 436.0 тона и 64.3% от резерва), 5-та е Русия (2 295.4 тона и 21.8% от резерва).

Златото има и едно голямо предимство

спрямо всички останали метали, които се използват за индустриални цели. Добитото от земните недра злато след преработка се запазва и на практика не се променя неговото количество, като продължава да съществува под една или друга форма. Освен това, златото е един от най-плътните елементи, което улеснява съхранението му в сравнение с другите метали като медта, например.

Нарасналото търсене на злато по целия свят е, заради гоемите възможности за неговото приложение - от луксозна стока за производство на бижута, през компонент в електрониката от висок клас, инвестиция като актив сигурно убежище и диверсификатор на инвестиционното портфолио.

Доставките на злато са ограничени

Запасите от злато са оскъдни. От Световния съвет по златото изчисляват, че има около 201 296 тона злато над земята, на стойност над 12.2 трлн. долара. Минното производство добавя приблизително по 3 300 тона всяка година, което се равнява на годишно увеличение от 1.8%.

Пазарът на злато има две атрактивни характеристики за инвеститорите. Недостигът на злато подкрепя дългосрочната му привлекателност. В същото време, обаче, пазарът на златото е достатъчно голям, за да го направи подходящ за много и разнообразни институционални инвеститори - включително централните банки.

Краткосрочните ограничения на предлагането могат да засегнат много стоки, а тези ограничения обикновено се основават на променливи фактори, като темповете на производство, например. Затова пък при златото съществуват по-малко предпоставки за сътресения в предлагането.

И въпреки че добивът на злато може да бъде увеличен, в крайна сметка по-голямото количество на метала от наличното на Земята остава в нейните недра.

Производството също представлява диференциращ фактор за пазара на злато. Производството на много от т. нар. суровинни стоки, включително някои от най-активно търгуваните по борсите, са силно концентрирани в определени региони на света. Например 40% от петрола се произвежда в Близкия изток и Евразия, платината идва предимно от Южна Африка, а среброто се добива главно в Латинска Америка.

Златото, обаче, е относително равномерно разпределено, като в нито един регион не се добива повече от 23% от общото производството, по данни към 2021 г., с изключение на Европа и Близкия Изток: Африка (23% от общия добив на злато), Азия (19%), Латинска Америка (16%), Северна Америка (15%), Евразия (14%), Океания (11%), Европа (2%) и Близкия изток (0%).

Тази диверсификация на производството допринася за по-високата ценова стабилност на златото спрямо другите метали и стоки, тъй като го прави по-малко подвластно на геополитически и други специфики рискове, вкл. и промените във времето, произтичащи от климатичните изменения. Доставката на злато е комбинация от добит и рециклиран метал, а минното производство е равномерно разпределено по континентите, което допринася за неговата стабилност спрямо суровините.