Щатският долар поскъпва умерено спрямо повечето основни валути по време на търговията в сряда след значителното си укрепване в края на предходната сесия. Най-силно американският долар поскъпва спрямо японската йена. Курсът на йената се понижи с 0.58% до 127.935 йени за долар.

Обменният курс на еврото към долара се понижи с 0.41% до 1.0602 долара спрямо 1.0638 долара при затварянето на пазара във вторник, което е най-ниското ниво от април 2017 г., повлияно от опасенията за растежа и рисковете, свързани с енергийните доставки от Русия, след като "Газпром" спря доставките за Полша и България.

Освен това, последните данни показаха, че потребителските нагласи в Германия са се сринали до рекордно ниско ниво. Рисковите нагласи остават помрачени от войната в Украйна, нарастващата инфлация и затягането на мерките на централните банки, което може да се изрази в забавяне на глобалния растеж.

Британският паунд също се обезцени с 0.18% до 1.2561 долара спрямо 1.2574 долара в края на търговията във вторник, което е най-ниската стойност от септември 2020 г. насам, повлиян от лошите икономически данни и по-слабите очаквания на Английската централна банка.

Руската рубла продължава да поскъпва трети пореден ден, като в сряда отскочи с 1.98% до 71.6750 долара, и вече изпреварва нивата отпреди руската инвазия в Украйна, тъй като строгият капиталов контрол от страна на централната банка на Русия предпази валутата от срив на фона на рязко нарастващата инфлация и силното икономическо свиване, предизвикано от санкциите.

Властите в Москва задължиха експортно ориентираните предприятия да конвертират 80% от всички приходи в рубли по курсове, деноминирани на вътрешния пазар от Московската борса, а чуждестранните инвеститори не могат да напускат позициите си в руски акции на MOEX.

И последната солидна подкрепа за руската рубла дойде, след като Москва задължи "неприятелските страни" да плащат за руския прероден газ в рубли чрез банката на "Газпром".

Освен това, основният лихвен процент на Руската централна банка е 17%, което е със 750 базисни пункта над равнището преди инвазията. Две седмици след началото на руската инвазия курсът на рублата спадна до исторически минимум от 150 за щатски долар.

*Валутните курсове са актуални към 12:00 часа българско време, източници MarketWatch, Ройтерс и Trading Economics. Котировките за рублата са към 13:30 часа. 

3e-news.net