Най-пострадали от газовата криза ще са дружества от стъкларската, торовата индустрия, металургията, селското стопанство - животновъдството, хлебопроизводството, машиностроенето. Това коментира за БТА председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Вчера в "Булгаргаз" ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от "Газпром Експорт" ще бъдат спрени, считано от 27 април 2022 г.

В краткосрочен план полезният ход е плащане по схемата, предложена от "Газпром", която по никакъв начин не ни ощетява, и продължаване на договора, докато се намерят в средносрочен план сигурни алтернативи. Иначе ще настъпи хаос, в който различни пазарни участници ще се пробват, ще има несигурност, ще има комисиони и както предрече преди време министърът на енергетиката, цената на алтернативните доставки ще бъде с 40 процента по-висока, каза Васил Велев.

По повод обявеното от енергийното министерство, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна, Велев каза, че това е неубедително обяснение. Според него няма уловка с курса долар/рубла, важно е в доларовата ни сметка в "Газпромбанк", а не в друга банка, да постъпи съответната сума срещу съответното количество газ по договора. Велев изброи стъпките след това - доларите се конвертират в рубли на борсата, на валутния пазар, по съответния за деня курс. Рублите се заверяват в сметката на "Булгаргаз" в "Газпромбанк", а последният етап, с който се финализира плащането, е превод на рублите от сметката на "Булгаргаз" по сметка на "Газпром Експорт" - доставчика на газа, като тогава се смята, че плащането е приключило. "Газпром" не са някакви "кокошкари", които ще приберат парите от банката си и няма доставят газ, коментира още Велев.

Той допълни, че ако се плаща само в долари и в друга банка, тези долари могат да бъдат "арестувани", както половината валутни резерви на Русия са замразени в банки в САЩ, Великобритания и Европа. Велев напомни и за заявеното от руска страна, че газ безплатно няма да предоставя на Европа, т.е. при формално плащане, без да може ефективно парите да се използват от доставчика от Русия.

Азербайджанският договор не е точно алтернатива, защото там отново е "Газпром" като голям акционер и доставящ на азербайджанската страна количества газ, защото тази страна продава повече газ, отколкото добива, като разликата идва от "Газпром", коментира Велев очакванията за по-големи количества доставки по този договор.

По думите на председателя на АИКБ ЕС не може вкупом - сега и веднага, да се лиши от руския природен газ, без да рухне индустрията на Общността и да има срив в жизненото равнище на хората. Велев каза, че това се вижда и се признава от ЕС и изрази надежда такова, по думите му, колективно самоубийствено решение да не бъде взето. Според него в газовите преговори с Русия страните от ЕС трябва да гледат основно интереса си. Полша има 70 и нагоре процента пълни газохранилища, има по-малък процент доставки на руски газ, има газопровод за алтернативни доставки на втечнен газ, при нас обаче ситуацията не е такава, коментира Велев.

България има количества природен газ за един месец, как се работи при такава несигурност на доставките, попита Велев. Той допълни, че все още не е ясно каква ще е цената на природния газ от 1 май и напомни, че "Булгаргаз" беше поискал 150 лева за мегаватчас, което по думите му е космическа цена, защото преди година тя е била пет-шест пъти по-ниска. Хранилището в Чирен е запълнено на 17-18 процента и това означава, че количествата ще стигнат за няколко дни. Освен това има и ограничения в дебита на ползване, като количествата трябва да бъдат съхранявани за критичната инфраструктура в индустрията - за предприятия, които без подаване на природен газ, не просто ще спрат работа, а ще претърпят производствени аварии, коментира още Велев. Той даде пример с дружества от стъкларската индустрия.

Ренета Копанданова, главен секретар на Българската камара на химическата промишленост, коментира за БТА, че ситуацията със спрените доставки на газ не е добра за фирмите от бранша, като отбеляза, че основно ще бъдат засегнати дружествата от торовата индустрия. Копанданова посочи, че за "Агрополихим" имат алтернативи на природния газ, защото има възможност да доставя амоняк като полупродукт за производството на торове.

От "Агрополихим" казаха за БТА, че от четири години не използват природния газ като суровина, а използват вносен амоняк и уточниха, че за момента няма прекъсване на подаването на газ от "Булгаргаз". От "Неохим" не бяха открити за коментар.