Цените на металите, използвани за батерии нараснаха силно през първата половина на 2021 г., което даде стимул за създаване на нови производствени мощности. Това е записано в доклад на BloombergNEF (BNEF), в който се отбелязва, че Китай "е запазил хватката си" върху химическата индустрия при батериите и е с най-голям пазарен дял за всичките пет основни метала при производството на батерии.

Специалистите са установили още, че диверсификацията на световната верига на доставки ще изисква "значителни инвестиции" от региони като Европа и Северна Америка. Така, според най-евтиния сценарий за преход към зелена икономика Economic Transition Scenario (ETS) на BloombergNEF, годишното търсене на литиево-йонни батерии ще премине нивото от 2,7 тераватчаса (TWh) годишно най-късно до 2030 г. "Общото годишно търсене на батерии през 2030 г. е с 35% по-високо от миналогодишната перспектива. Това е основно, поради очакванията за по-голямо търсене на такива компоненти при пътническите електрически превозни средства", пише в доклада на BNEF.

Цените на лития се увеличиха, след като металите продължиха своето възстановяване през първата половина на 2021 г.

В доклада си BNEF отбелязва, че литиевият карбонат и хидроксид трябва да бъдат доставяни в достатъчна степен поне до 2025 г. Но анализатори смятат, че недостиг на хидроксид може да има до 2027 г., тъй като търсенето на химикали с високо съдържание на никел нараства.

Един от ключовите рискове е, че около 35% от прогнозирания ръст на предлагането от сега до 2025 г. ще идва от интегрирани конвертори на скъпоценния сподумен към хидроксид в Австралия. "Тези проекти са скъпи и историческата справка показва закъснения при тяхното изпълнение. Ако пускането в експлоатация на тези австралийски конвертори бъде забавено, може да има недостиг на хидроксид до 2025 г.", се казва в доклада.

Цените на лития продължават да растат през 2021 г. поради ограничаването на предлагането в резултат на пандемията и по-голямото търсене, регистрирано в Китай и Европа, сочат данните на BNEF.

Цените на лития са се покачили със 71% за карбонат тази година, 91% за хидроксид и 58% за сподуменовия концентрат. BNEF очаква всички цени да продължат да растат, но ще се постигне "постепенно платото", тъй като повече предлагане от нови мощности ще бъде налично през 2021-2022 година.

Докладът показва, че пазарът на никелов сулфат остава в равновесие в близко бъдеще, въпреки увеличеното търсене, което се очаква през следващите пет години. "Вътрешното търсене в Китай беше относително ниско, тъй като някои производители на автомобили преминават към LFP химикали", добавя авторите на анализа. "Това ще има ограничено въздействие при приемането на богати на никел химикали от катодните батерии и като такива пазарът на никелов сулфат може да достигне 128 000 метрични тона дефицит още през 2024 г."

В началото на годината BNEF прогнозира, че пазарът на никел ще премине към двустепенна система за ценообразуване на никел, за да стимулира допълнително инвестициите в допълнителни доставки на никел при батериите от клас 1. Но в края на първата половина на 2021 г. се оказа, че не е имало конкретни промени по отношение на това, което смята за "така необходимата промяна в динамиката на ценообразуването на пазара на никел". А това означава, че цените вероятно ще останат около 18 000 долара за метричен тон през 2021г.

Батериите доведоха до ръст в цените при кобалта и мангана

Цените на кобалта и мангана скочиха през първата половина на 2021 г., следвайки възстановяването на металите, използвани при батериите. Що се отнася до пазара на кобалт, тази година вероятно ще има малък излишък. Очаква се както големите, така и по-малките миннодобивни компании да произведат около 166 434 тона кобалт през 2021 г.

Съгласно най-евтиния сценарий на икономически преход на BNEF, търсенето на метала ще достигне 163 121 тона през 2021 г., което ще доведе до излишък от 3 313 тона тази година. Но този прогнозиран излишък ще зависи от способността на по-малките дружества да увеличат предлагането.

Цените на кобалта са нараснали с 42% до момента на Лондонската борса за метали, а през март те са се повишили до 53 000 долара за тон - най-високото им ниво от март 2018 г. насам и с 15% над средното ниво за пет години назад. BNEF прогнозира, че цената на кобалтовия метал може да бъде средно 45 000 долара за тон в края на 2021 г.

3е-news.net