Германското правителство иска да облекчи финансово гражданите на фона на растящите цени на електроенергията и горивата. За тази цел управляващите планират въвеждането на енергиен бонус, по-ниски цени на горивата за период от три месеца и финансови бонуси за семейства и за гражданите с ниски доходи. Освен това правителствената коалиция предвижда въвеждането на изгодни билети за обществения транспорт и залага на повече енергийна ефективност в строителството. Ето и конкретните мерки:

Енергиен бонус и по-евтин бензин

Всички трудовозаети лица в Германия, които плащат данък общ доход, ще получат еднократен енергиен бонус в размер на 300 евро. Той ще им бъде изплатен като добавка към заплатата. При представянето на плана за финансово облекчение на гражданите финансовият министър Кристиан Линднер нарече мярката "данъчен специален бонус"

За период от три месеца енергийният данък на горивата ще бъде намален до минималното европейско ниво, за да бъдат облекчени фирмите и всички онези, които пътуват до работното си място с автомобили. Освен това Линднер посочи, че е било договорено намаление на цената на бензина и дизела за общо 3 месеца: при бензина - с 30 евроцента на литър, а при дизела - с 14 евроцента на литър.

С трамвай и автобус: за 9 евро на месец

Коалиционното правителство е взело решение и за въвеждането на изключително изгодни месечни карти за пътуване с обществения транспорт за период от три месеца. Те ще струват само по 9 евро на месец. За тази цел общините ще получат съответните финансови средства.

За облекчаване на особено тежките случаи семействата с деца могат да получат еднократен бонус в размер на 100 евро за всяко дете. А вече приетото еднократно плащане в размер на 100 евро за социално слабите ще бъде увеличено двойно.

Материалът е публикуван в DW